Крушевац Слободиште

Припрема за нове колективне уговоре предузећа стамбено-комуналне делатности

Припрема за нове колективне уговоре предузећа стамбено-комуналне делатности

30. октобра 2020.

У ССС за Град Крушевац и више општина (Ћићевац, Брус, Варварин) одржан је састанак синдиката комунално – стамбене делатности на коме се разговарало о новим колективним уговорима, зарадама запослених и утицају КОВИД-а 19 на статус запослених.

Састанку су присуствовали председник гранског синдиката Александар Радојевић, члан Председништва Зоран Антић, а локалну самоуправу представљали су градоначелник Јасмина Палуровић и заменик градоначелника Александар Јовановић.

Актуелни колективни уговор истиче 28. јануара 2021. године и у року од 90 дана пре истека, треба обавити разговоре између послодаваца и радника, како би се у реалним оквирима поправио статус запослених, уз испуњење одређених захтева послодаваца, најавио је председник крушевачког Савеза синдиката Саша Нешић.

Важећи колективни уговор датира од 2018.године, подсетила је градоначелник Јасмина Палуровић, а Крушевац је један од првих градова у Србији који га је потписао. Тежња нам је да буду заштићена права радника, побољшани услови рада и плате, али у реалним оквирима.

Послодавци, односно директори јавно – комуналних предузећа Града Крушевца истакли су најчешће и заједничке проблеме са којима се суочавају, а пре свега се односе на мале разлике у платама између стручне спреме (с обзиром на повећање минималне цене рада), недостатак физичке радне снаге, возача и квалификованих радника, као и мањкавости у санкционисању запослених који не извршавају радне обавезе.

Синдикални представници су на састанку такође изнели своје проблеме, а донети су закључци да се што пре прецизирају термини и формирају тимови за будуће преговоре и социјални дијалог.

Представници републичког одбора Александар Радојевић и Зоран Антић, имали су прилике да се упознају са захтевима локалних послодаваца (ЈКП „Крушевац“, ЈП „Водовод“, ЈКП „Градска топлана“, ЈП „Пословни центар“) и радника, које ће уградити у захтеве за нови републички колективни уговор. Како су изјавили, упутиће дописе ресорном, Министарству финансија, Влади, Народној скупштини и другим релевантним субјектима како би се реч радника и пословодства преточила у законски акт републичког гранског нивоа који штити и регулише њихова права, а по коме ће се поступати од момента потписивања у наредне 3 године.


Scroll Skip to content