Kruševac centar

Održana konferencija Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kruševca

Održana konferencija Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kruševca

8. marta 2021.

Danas je u zgradi Gradske uprave održana on-line konferencija  Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kruševca vezana za početak projekta „Uključi se i unapredi lokalnu zajednicu“. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Jasmina Palurović, narodne poslanice dr Dragana Barišić i Nevena Đurić, predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović, pomoćnici gradonačelnika Jelena Todorović, Marko Knežević, Ivan Parezanović i Vladimir Petrović, sekretar Skupštine grada Maja Cuckić i zamenik sekretara Skupštine Ivana Antić.

Prisutne je pozdravila gradonačelnik Jasmina Palurović, čestitajući 8. mart svim pripadnicama lepšeg pola. Ona je istakla da je analizirano učešće žena u prethodnom periodu, što se tiče donošenja odluka na nivou lokalne samouprave u Skupštini grada, izvršnim organima i mesnim zajednicama. U ovoj oblasti postignut je značajan napredak, ali učešće žena u mesnim zajednicama još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

Učesnike je pozdravila predstavnik donatora „Swiss PRO“, službenica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost Maida Jusufović.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kruševca Anka Lisinac Mitrović, napomenula je da se u periodu od februara do avgusta meseca 2021.godine realizuje projekat „Uključi se i unapredi lokalnu zajednicu“ uz podršku programa Swiss PRO.

Cilj projekta je povećanje učešća žena u organima mesnih zajednica na teritoriji grada Kruševca, kao i unapređenje položaja žena u lokalnoj zajednici kroz ekonomsko osnaživanje žena.

Projekat će omogućiti da se kroz niz predavanja građanke bliže upoznaju sa nadležnostima, organizacijom, načinom funkconisanja i donošenjem odluka na  niovu mesnih zajednica, kao i procedurom kandidovanja za članove organa mesnih zajednica i drugim vidovima uključivanja građana u proces donođenja odluka na nivou mesne samouprave.

U toku trajanja projekta biće realizovane radionice i obuke za pisanje bizinis plana i projekata, kao i radionice na temu osnivanja udruženja žena i njihove registracije i upoznavanje sa potencijalnim fondovima i organizacijama koje finansiraju projekte udruženja građana.

Projekat je namenjen svim punoletnim ženama starijim od 18 godina kako sa gradskog, tako i sa seoskog područja i ženama koje su zainteresovane da otpočnu sopstveni posao ili da se organizuju kao udruženje.

Partner na projektu je Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga, a podršku realizaciji pruža Služba mesnih zajednica grada Kruševca.

Sve informacije o projektu mogu dobiti i na telefon 037/414-736 ili putem  elektronske pošte unapredilokalnuzajednicu@arrro.rs

Projekat „Uključi se i unapredi lokalnu zajednicu“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS)  u partnerstvu sa Stalnom konferenciojom gradova i opština.


Scroll Skip to content