Kruševac Porta

Одржана конференција Савета за родну равноправност града Крушевца

Одржана конференција Савета за родну равноправност града Крушевца

8. марта 2021.

Данас је у згради Градске управе одржана on-line конференција  Савета за родну равноправност града Крушевца везана за почетак пројекта „Укључи се и унапреди локалну заједницу“. Конференцији су присуствовали градоначелник Јасмина Палуровић, народне посланице др Драгана Баришић и Невена Ђурић, председник Скупштине града Предраг Вукићевић, заменик градоначелника Александар Јовановић, помоћници градоначелника Јелена Тодоровић, Марко Кнежевић, Иван Парезановић и Владимир Петровић, секретар Скупштине града Маја Цуцкић и заменик секретара Скупштине Ивана Антић.

Присутне је поздравила градоначелник Јасмина Палуровић, честитајући 8. март свим припадницама лепшег пола. Она је истакла да је анализирано учешће жена у претходном периоду, што се тиче доношења одлука на нивоу локалне самоуправе у Скупштини града, извршним органима и месним заједницама. У овој области постигнут је значајан напредак, али учешће жена у месним заједницама још увек није на задовољавајућем нивоу.

Учеснике је поздравила представник донатора „Swiss PRO“, службеница за добро управљање и родну равноправност Маида Јусуфовић.

Председница Савета за родну равноправност града Крушевца Анка Лисинац Митровић, напоменула је да се у периоду од фебруара до августа месеца 2021.године реализује пројекат „Укључи се и унапреди локалну заједницу“ уз подршку програма Swiss PRO.

Циљ пројекта је повећање учешћа жена у органима месних заједница на територији града Крушевца, као и унапређење положаја жена у локалној заједници кроз економско оснаживање жена.

Пројекат ће омогућити да се кроз низ предавања грађанке ближе упознају са надлежностима, организацијом, начином функцонисања и доношењем одлука на  ниову месних заједница, као и процедуром кандидовања за чланове органа месних заједница и другим видовима укључивања грађана у процес донођења одлука на нивоу месне самоуправе.

У току трајања пројекта биће реализоване радионице и обуке за писање бизинис плана и пројеката, као и радионице на тему оснивања удружења жена и њихове регистрације и упознавање са потенцијалним фондовима и организацијама које финансирају пројекте удружења грађана.

Пројекат је намењен свим пунолетним женама старијим од 18 година како са градског, тако и са сеоског подручја и женама које су заинтересоване да отпочну сопствени посао или да се организују као удружење.

Партнер на пројекту је Агенција за регионални развој Расинског округа, а подршку реализацији пружа Служба месних заједница града Крушевца.

Све информације о пројекту могу добити и на телефон 037/414-736 или путем  елeктронске поште unapredilokalnuzajednicu@arrro.rs

Пројекат „Укључи се и унапреди локалну заједницу“ реализује се у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“ који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS)  у партнерству са Сталном конференциојом градова и општина.


Scroll Skip to content