Kruševac centar

Женско предузетништво – промоција и подстицаји

Женско предузетништво – промоција и подстицаји

4. марта 2021.

У РПК одржан је панел „Женско предузетништво – промоција и подстицаји“.  Учешће су узели градоначелник Јасмина Палуровић, народни посланик др Драгана Баришић, Ива Вуксановић из Центра за мала и средња предузећа ПКС, Александра Вучетић – представница Министарства привреде, као и Ана Бацић из крушевачке филијале Националне службе запошљавања. Присуствовао је председник Скупштине Предраг Вукићевић.

Госте је поздравила в.д. директор РПК Маја Марковић, нагласивши да је циљ панела – промоција женског предузетништва и подстицајна средства за жене у бизнису, а дешавање је тематски посвећено припадницама лепшег пола, уочи међународног Дана жена.

У том контексту, градоначелник Јасмина Палуровић је навела да већину незапослених лица на тржишту рада чине жене. У сарадњи са НСЗ , Град сваке године издваја значајна средства за програме самозапошљавања намењене будућим предузетницама. Реализацијом различитих пројеката у сарадњи са РПК, Агенцијом за регионални развој, медијима, жене су мотивисане за бављење сопственим послом, али и обучаване за рад на рачунарима, писању бизнис планова и др.

Томе у прилог говори и чињеница, да се од 2017. до 2020., удео жена које су добиле средства по програму самозапошљавања, попео од 37 до 68 %. Град Крушевац је такође био један од пионира у увођењу родног буџетирања још 2013. године.

Све је веће и учешће жена у политичком животу, од извршне власти до председника законодавних тела, посланика, министара, директора јавних предузећа и установа, а у локалном парламенту, тај број се од 31 подигао на 41%, изјавила је чланица Женске парламентарне мреже и народна посланица др Драгана Баришић.

Александра Вучетић, представница Министарства привреде говорила је о детаљима Јавног позива за доделу бесповратних средстава у оквиру програма подстицаја развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнике и младе у 2021. години. Иначе, за ову годину, држава је издвојила око 9 млрд. динара за око 870 пројеката  који имају за циљ управо подстицај жена на бављење предузетништвом.

Помоћ и подстицаји које ПКС пружа женама предузетницама, у оквиру рада Центра за мала и средња предузећа, била је тема излагача Иве Вуксановић, а о улози Националне службе за запошљавање (Филијала Крушевац), односно представљању Јавних позива које она спроводи, говорила је Ана Бацић.

Како се помоћ и подршка користе на прави начин, својим примером и излагањем потврдила је предузетница Ивана Пантић, власница предузећа „Руки Дрвокоп“.


Scroll Skip to content