Kruševac Porta

Завршно вече фестивала „Златна кацига“

Завршно вече фестивала „Златна кацига“

1. априла 2022.

Поводом 1.априла, Светског  дана шале, у биоскопу „Крушевац“ одржано је завршно вече Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“, на коме су додељене награде и признања. Организатор манифестације је Културни центар, а покровитељ Град Крушевац.

Завршно вече Фестивала је отворила директор Културног центра Виолета Капларевић.

Поводом три деценије постојања, тема овогодишњег Фестивала је управо ЈУБИЛЕЈ. Пуних тридесет година Крушевац окупља духовите људе из читавог света који својим радовима у форми карикатура, афоризама, песама, прича покушавају да реше енигму шале и хумора и приближе их јавности.

Ове године, 225 аутора из 46 земаља света послало је 453 карикатуре, 20 прича, 23 песме и 715 афоризама. О квалитету радова у писаној форми одлучивали су Александар Стојадиновић, Саша Милетић и Братислав Костадинов. Жири за ликовну форму чинили су Дарко Дрљевић, Саша Димитријевић и Бранислав Миљковић.

Након директорке Културног центра, публици се обратила градоначелник Јасмина Палуровић.

Јубиларну Златну кацигу за причу „Јубилеј орангутана“по одлуци стручног жирија, добио је Драгиша Павловић Расински из Крушевца.

Ова тема била је инспиративна и за ауторе песама. Добитник Златне кациге за песму „Сви су дани јубилеји“ је Срба Такић из Власотинца.

Најбољи афоризам ове године написао је Ђокица Миљковић из Новог Села.

Специјална награда „Раде Брка“ односи се на писану форму која у свом стилу носи пикантну стилизацију народског локалног хумора. Награда је добила име по једном од оснивача Фестивала, Радославу Савићу Брки. Добитник је Марко Самарџија из Бачког Доброг Поља.

Аутор карикатуре која је освојила треће место је Дамир Новак, из Хрватске, Мали Михаљевец, друго место у истој категорији освојио је Мухамед Ђерлек из Новог Пазара, а лауреат је Бењамин Але Али из Ирана.

И млади до 18 година су се надметали у креативности у формама карикатуре, стрипа, песме. Жири у саставу Братислав Алексић, Лидија Драгићевић и Снежана Милановић Ћосић донели су следећу Одлуку:

За карикатуру, Специјалну похвалу добили су Сава Радовановић и Марина Павловић из Лајковца и Петра Нишевић из Панчева. Треће место припало је Павлу Тешићу из Чачка, а друго Анђели Петровић из Панчева. Најбоља карикатура младих  је ауторско дело Викторије Гуракове из Бугарске.

Специјална признања – титулу Витеза од Чарапаније понео је  Слободан Симић, др психијатрије, сатиричар, добитник Златне кациге и других награда Фестивала, пријатељ и сарадник КЦ и Града Крушевца више од две деценије. Учесник је многих књижевних вечери, трибина и сарадник часописа „Путеви културе„.

Ради као психијатар у Институту за ментално здравље у Београду као шеф Кабинета за судску психијатрију. Члан је Српског лекарског друштва, Српске лекарске коморе и Удружења психијатара Србије.

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО отишла је у руке  проф. др Зорана Аврамовића. Рођен је 1949. у Сталаћу.  Дипломирао је социологију, а докторирао на Филолошком факултету. Научни је саветник у Институту за педагошка истраживања и професор на Филозофском факултету Универзитета у Косовској Митровици.

Зоран Аврамовић као социолог културе подржава културне пројекте у читавој Србији, а посебно у Крушевцу. Од оснивања је учесник крушевачке Књижевно – филозофске школе, сарадник часописа „Путеви културе“ и аутор бројних научних монографија, зборника радова и др…

Проглашена тема за наредни Конкурс је ЖИВОТ, а за младе – слободна тема.


Scroll Skip to content