Kruševac Porta

Завршно вече 32. фестивала „Златна кацига“

Завршно вече 32. фестивала „Златна кацига“

2. априла 2024.

Доделом награда, синоћ је у биоскопу „Крушевац“ завршен 32.фестивал хумора и сатире „Златна кацига“ у организацији Културног центра, а под покровитељством Града. Тема овогодишњег Фестивала била је „Пријатељ“, а надметали су се хумористи, сатиричари и карикатуристи на два конкурса: за младе и за одрасле.

О значају Фестивала у уводној речи говорила је директор манифестације и Културног центра Виолета Капларевић. Истакла је да ова установа културе захваљујући Фестивалу, у својој архиви има преко 10 000 карикатура и 20 000 писаних форми.

Честитке награђенима упутио је и градоначелник Иван Манојловић. Нагласио је да је Крушевац познат као расадник глумачких талената и да ће се, како и приличи,  Град одужити заслужним великанима отварајући Факултет филмских и драмских уметности.

За најбољи афоризам, жири је прогласио афоризам Дејана Тофчевића из Подгорице, који је тиме стекао титулу добитника Златне кациге за писану форму.

Специјално признање – Класово мајсторско перо додељено је Зорану Михаиловићу из Београда. На конкурсу за младе до 18 година, Сара Митровић из Панчева добитник је награде за карикатуру, а Милица Јанков, њена суграђанка – за стрип.

По одлуци стручног жирија, овогодишњи добитник Златне кациге за карикатуру је Мехмет Зебер из Турске.

Специјална награда „Раде Брка“ односи се на писану форму која у свом духу носи стилизацију народског хумора. Аутор приче „О пријатељству Џона и Џекија“ је Душан Мијајловић Адски из Ниша.

У част легенде, Крушевљанина Миодрага Петровића Чкаље, од 23. до 31.марта, у Крушевцу је организован први међународни Фестивал академских представа „Чкаљини дани“. Учествовало је 6 Академија из земље и региона, а додељене су 2 Специјалне и 4 главне награде.

Титулу новог Витеза од Чарапаније Сер Харди понео је бард српског глумишта и продуцент Лазар Ристовски. Ова награда додељује се ономе ко је на посебан начин остварио везу са Крушевцем, а то је духовитост, хумор, сатира…

Награда за животно дело уручује се као признање за дугогодишњи рад у култури, медијима и уметности и сталну промоцију града и земље. Лауреат је прослављени крушевачки композитор Мирољуб Аранђеловић Расински.

Његове композиције извели су оперска певачица Мина Глигорић и пијаниста Миливој Вељић.

На завршници вечери, проглашена је и тема наредног 33.Фестивала хумора и сатире, када ће сви учесници имати прилику да кроз карикатуру и писану форму одсањају „САН“.


Scroll Skip to content