Крушевац Слободиште

Завршна конференција Пројекта „Укључи се и унапреди локалну заједницу“

Завршна конференција Пројекта „Укључи се и унапреди локалну заједницу“

14. септембра 2021.

Пре шест месеци, најављен је почетак пројекта „Укључи се и унапреди локалну заједницу“ и активности Пројектног тима. Овај пројекат се реализује у оквиру Програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености Swiss PRO“. Подржава га Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије. Канцеларија  Уједињених нација за пројектне услуге  (УНОПС) спроводи програм у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина.

 

 

Председник Савета за родну равноправност града Крушевца, Анка Лисинац Митровић је отворила конференцију и поздравила присутне.

Градоначелник града Крушевца Јасмина Палуровић је истакла да циљ пројекта био  да се што већи број жена у нашим градским и сеоским месним заједницама упозна и добије информације о пословима и надлежностима савета месне заједнице. „Чланови тима обишли су градске и сеоске месне  заједнице и имали прилику да разговарају  са женама, али и мушкарцима који сада чине преко 75% чланова савета на нивоу свих месних заједница.  На овај начин смо хтели и да охрабримо и мотивишемо жене да узму учешће и кандидују се на предстојећим изборима за савете месних заједница. Надам се да ћемо следеће године имати знатно веће учешће жена у саветима, а самим тим и у планирању инвестиционих и других активности у свим насељеним местима Града Крушевца. Наставићемо да радимо  и на промоцији родне равноправности и мотивисању жена да се још више укључују у јавни и политички живот, јер оне то могу, умеју и знају “, нагласила је градоначелница.

Кроз други део пројекта настављене су активности на економском оснаживању спровођењем обука за писање бизнис плана и информисањем о програмима и подстицајима који се нуде почетницима у послу.

Савет за родну равноправност и Град Крушевац кроз многе активности, програме и пројекте у различитим областима друштвеног  живота настоје  да унапреде положај жена на сеоском и градском подручју. Активно се ради на побољшању економског положаја жена кроз програме запошљавања, мере популационе политике- кроз помоћ незапосленим породиљама,  помоћ породици за трећег и четвртог ђака, спровођењем програма помоћи у кући и ангажовањем геронто домаћица. У програме Канцеларије за младе активно се укључио велики број младих девојака.

Кроз своје активности и Дом здравља ради на унапређењу здравља жена спровођењем програма раног откривања малигних болести и врши набавку савремене медицинске опреме. Такође, континуирано обавља  и здравствено – васпитни рад са девојкама и младим женама.

Ради се активно и на програмима намењеним ромској популацији, и подржавамо активности из Локалног акционог плана за унапређење и социјално укључивање Рома и Ромкиња.

 

Овом приликом, градоначелница се захвалила, у име Града, донаторима програма Швајцарске Владе Swiss PRO, као и свим учесницима у пројекту на помоћи око реализације и рекла је да очекује наставак успешне сарадње и на новим пројектима.

Путем видео линка, конференцију је пратила и обратила се скупу Маида Јусуфовић, као представник донатора Програма Swiss PRO.

 

Резултате пројекта представиле су чланице пројектног тима: Катарина Милосављевић, заменица председнице Савета за родну равноправност и  Катарина Крстановић из Агенције за Регионални развој Расинског округа.

Конференцији су, поред градоначелнице присуствовали и Предраг Вукићевић, председник Скупштине са сарадницима,  и остали представници Градске управе и Градског већа, као и наше посланице у Народној скупштини- Драгана Баришић и Невена Ђурић.


Scroll Skip to content