Крушевац Слободиште

Завршен „Омладински камп – Крушевац 2023.“

Завршен „Омладински камп – Крушевац 2023.“

24. августа 2023.

Тродневни „Омладински камп – Крушевац 2023.“ у организацији Града Крушевца и Кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа са дијаспором који је финансирао пројекат, синоћ је завршен дефилеом и наступом КУД – ова из дијаспоре и Града. Завршној свечаности присуствовао је и министар Ђорђе Милићевић.

 

Након дефилеа и заједничке тачке изведене у центру града (Ужичко коло), на сцени на Тргу косовских јунака изведен је културно – уметнички програм у оквиру кога се представило пет друштава из дијаспоре и шест са територије града Крушевца. У Данима дијаспоре, учешће је узело око 200 аматера, деце и младих.

Окупљеној публици најпре се обратила градоначелник Јасмина Палуровић: „Захваљујем Кабинету и министру Милићевићу на подршци за овај јединствени пројекат. Наш заједнички циљ је представљање српске културе и уметности, очување културног и језичког идентитета и успостављање сарадње између младих Крушевца и градова из дијаспоре.“

Градоначелници Палуровић придружио се на сцени и министар Ђорђе Милићевић, потврдивши ове речи, уз напомену да је највећи бенефит управо успостављање нових познанстава и пријатељстава између младих из матице и дијаспоре и неговање и чување од заборава српских националних вредности у државама у којима већ живи и по неколико генерација Срба.

Завршница Омладинског кампа била је и прилика да се уруче Захвалнице учесницима, КУД – овима. Градоначелница је доделила Захвалнице друштвима „Брдо“ из Крања, „Десанка Максимовић“ из Цеља, „Коло“ из Копра, ( Словенија ) затим „Свети Никола“ из Дете ( Румунија ) и „Романијска врела“ из Мокрог, Источно Сарајево.

 

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић, уручио је Захвалнице КУД – овима са територије града Крушевца: „Полет“ из Падежа, „Чарапанка“ из Крвавице, „Бистрица“ из Дворана, „Станислав Бинички“ из Јасике, „Вук Караџић“ из Жабара и фолклорни ансамбл „Чарапани“ из Крушевца.

Захвалницу због подршке пројекту и финансијском обезбеђењу, министру је уручила градоначелник Јасмина Палуровић.

У оквиру синоћњег наступа, бројна публика имала је прилику да ужива у играма и песмама из Црне Траве, Влашким играма, народним српским песмама, играма из Баната и Бачке, Лесковца, Ниша, Владичиног Хана, Куманова и др.

Завршница вечери била је у знаку концерта Жељка Васића, поп певача, композитора и текстописца, чиме је окончан вишедневни омладински камп који се први пут организује у Крушевцу „Дани дијаспоре у средњовековној престоници Србије“.


Scroll Skip to content