Kruševac Porta

Заседање 32. Филозофско-књижевне школе

Заседање 32. Филозофско-књижевне школе

17. јуна 2022.

У оквиру манифестације „Видовдан 2022.“ данас је отпочела са радом Филозофско – књижевна школа која се по 32. пут одржава у Крушевцу. Овогодишња тема је „Истина, лаж и критика у филозофији и књижевности“, а о овој проблематици извештаваће врсни филозофи и књижевници.

Присутне учеснике скупа поздравила је градоначелник Јасмина Палуровић. Она је нагласила да Град негује традицију одржавања ове јединствене културне манифестације која годинама окупља интелектуалну елиту Србије. „ Као престижан научни скуп, Школа је свој значај потврдила својеврсном стваралачком тематизацијом низа веома релевантних стручних тема, што је резултирало њиховом бољем позиционирању и осветљавању друштвеног контекста у коме су егзистирале и биле предмет промишљања филозофа и књижевника.“

Председник Савета школе Марко Недић, подсетио је да су одабране теме увек биле актуелне, занимљиве и изазовне, како за учеснике, тако и за ширу културну јавност. Овогодишња носи посебну ноту интригантности и провокације. Председник Савета најавио је низ интересантних презентација којима ће учесници допринети бољем разумевању појмова истине, лажи и критике у актуелном друштвеном тренутку.

Директор Културног центра Виолета Капларевић уручила је Захвалницу Марку Недићу за допринос раду Школе и сарадњу са овом установом која је успешно организује још од давне 1989.године.

„Надам се да ћете својим активним учешћем у овогодишњем раду Школе обогатити њен садржај и потврдити место које она, као дугогодишња и аутентична  заједничка институција филозофа и књижевника, има у културном животу Србије у нашем времену.“

Школа траје два дана и одвија се у неколико радних сесија, са завршном дебатом на крају заседања. Изложени радови се штампају у посебним зборницима као својеврсним сведочанствима времена.

Ове године у раду Школе учествују Богомир Ђукић, Саша Радојчић, Драган Симеуновић, Зоран Аврамовић, Драган Жунић, Гордана Влаховић, Љубиша Ђидић, Часлав Копривица, Милош Петровић и други.


Scroll Skip to content