Kruševac centar

Закон о родној равноправности и локалне самоуправе

Закон о родној равноправности и локалне самоуправе

27. децембра 2021.

У организацији Женске парламентарне мреже Народне скупштине Републике Србије и сарадњи са ОЕБС-ом, УНДП и Фондацијом БФПЕ,  данас је у Крушевцу  одржана трибина о Закону о родној равноправности и његовој имплементацији у локалним самоуправама. Састанак је одржан на нивоу Расинског управног округа, а други је у низу посета ЖПМ окрузима широм Србије.

Према речима Сандре Божић, председавајуће координаторке ЖПМ и народне посланице, циљ посета је упознавање народних посланица из ЖПМ са капацитетима, условима и препрекама за спровођење новог Закона о родној равноправности са којима се суочавају локалне самоуправе, локалним механизмима за родну равноправност, као и организацијама цивилног друштва које функционишу на локалном нивоу.

Посебна пажња посвећена је заступљености жена на местима одлучивања у представничким и извршним телима локалне самоуправе, употреби алата за родну равноправност у раду локалне управе и механизама за родну равноправност, као и степену примене родно одговорног буџетирања.

У уводној речи, градоначелник Јасмина Палуровић је подсетила да је град Крушевац од 2014. потписник Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу. Активно се ради на свим начелима: повећању броја жена на местима одлучивања, њиховом економском оснаживању, мотивисању и едукацији да отпочну сопствени посао, побољшању положаја жена на селу, унапређењу здравља, смањењу случајева насиља у породици и родно заснованог насиља.

Што се тиче тренутне ситуације у Крушевцу, прва жена градоначелник у историји града  је Јасмина Палуровић, а у РУО су још 4 жене председнице општина. У Скупштини  Града је 41 одборник и 29 одборница, Градско веће чини 8 мушкараца и 3 жене, а у структури јавних предузећа је 10 мушкараца и 9 жена.

Сандра Божић је због свих истакнутих параметара истакла Крушевац као пример добре праксе.

На трибини, у оквиру уводних обраћања, путем ЗУМ платформе обратио се и Њ.Е. Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС у Србији, а учешће је узео и Ненад Гршић, портфолио менаџер УНДП за инклузивне политичке процесе.

У сегменту Улоге локалних самоуправа у примени Закона о родној равноправности, о искуствима Крушевца говориле су Драгана Баришић, чланица Женске парламенатрне мреже, Маја Цуцкић, секретар Скупштине града, а о локалним механизмима за родну равноправност и родно одговорно буџетирање Јасна Себић, начелница Одељења за послове органа града ГУ.


Scroll Skip to content