Крушевац Слободиште

Вредности у савременој култури

Вредности у савременој култури

7. јуна 2024.

„Вредности у савременој култури“ назив је заседања 34. крушевачке Филозофско – књижевне школе у оквиру манифестације „Видовдан 2024.“ у организацији Културног центра, а под покровитељством Града Крушевца у чије име је уважене интелектуалце поздравио градоначелник Иван Манојловић.

Он је изразио задовољство избором теме и њеним значајем у данашњем савременом друштву. „Борба за културу је у исто време и борба против некултуре која све више узима удела у јавним животима глобалне светске заједнице. Надам се да ћете вашим критичким промишљањем у оквиру рада Школе, разменити мишљења и доћи до закључака који ће бити корисни, применљиви и допринети да се њиховом применом створи примат културе и правих људских, хуманих вредности у односу на њен антипод – некултуру“.

Како је истакла директор Културног центра Виолета Капларевић, „ култура се односи на целокупно друштвено наслеђе неке групе људи, тј. на научене обрасце мишљења, осећања и деловања неке групе, заједнице или друштва, као и на изразе тих образаца у материјалним објектима. У модерном контексту, дајући јој слично значење али без претпоставке да је филозофија човеков израз природног савршенства, култура се односи на све начине на које људска створења превазилазе њихов оригинални варваризам и путем умећа, постају потпуно хумани. Култура је комплексна целина која обухвата знање, веровање, уметност, морал, право, обичаје и све друге способности и навике које је човек стекао као члан друштва.“

Председник Савета школе Слободан Кањевац званично је отворио дводневно заседање са неколико радних сесија и завршном дебатом на крају заседања.

Овогодишња тема окупила је интелектуалце и културне раднике, академски образоване појединце, филозофе, социологе, историчаре, књижевнике, јавне личности из многих области живота и културе.

Након рада Школе, биће објављен систематизован Зборник радова који ће садржати, као трајно интелектуално сведочанство, сва индивидуална промишљања на тему вредности у савременој култури.


Scroll Skip to content