Kruševac centar

Витешки мегдан у Лазаревом граду

Витешки мегдан у Лазаревом граду

17. јуна 2022.

Видовдански програм наставио се вечерас „Витешким мегданом у Лазаревом граду“ у организацији Туристичке организације. Покровитељ манифестације је град Крушевац.

Традиционални програм ТО конципиран је као културно – историјско подсећање и приказ времена из доба кнеза Лазара, са посебним акцентом на локацију средњовековног утврђења.

Оживљава се живот на двору кнеза Лазара, организују витешка надметања, традиционалне игре и песме, стари занати и средњовековне трпезе.

Вечерашњи садржаји били су фокусирани на витешке борбе, а приказали су их удружења „ Свебор“, „Свети кнез Лазар“ из Краљева, „Старосрбско борење“ из Београда, као и витешко удружење „Свети ратник“ из Крушевца.

Публици се најпре обратила директор Туристичке организације Сузана Милосављевић. Она је рекла да се „ Витешки мегдан“ по 6.пут одржава у току Видовдана и  да је то  један од начина очувања историје, традиције и српског наслеђа од заборава. У витешким борбама највише је уживала управо најмлађа популација.

Манифестацију је званично отворио заменик градоначелника Александар Јовановић.

„Посебно ми је задовољство и част што могу да се обратим у име Града и у своје лично име и отворим манифестацију „Витешки мегдан“ која на аутентичан начин осликава живот старе српске престонице. На овом месту пре 651 године почела је историја која још траје и иде путањом ка модерном, уређеном и лепом граду, који данас раме уз раме стоји са многим европским градовима“.

Други део програма био је у знаку концерта Лене Ковачевић. Џез певачица и композитор, школована на Конзерваторијуму у Амстердаму, својим извођењем и жанром спојила је  поп и џез музику. Музичку биографију употпуњује и делатношћу текстописца. Репертоар уз пратњу сталног музичког састава, вечерас је обојила и традиционалним песмама Балкана.


Scroll Skip to content