Крушевац Слободиште

Велика Госпојина у Здравињу

Велика Госпојина у Здравињу

28. августа 2022.

Данас је у Здравињу завршена манифестација „Звездано Здравиње“ која је отпочела 8. августа. У оквиру програма  одржане су ликовна колонија,  концерти посвећени традиционалној и духовној музици, спортске, дечије и песничке вечери, као и садржаји посвећени гастрономији. На дан Успења Пресвете Богородице, Велике Госпојине, након Свете архијерејске литургије у цркви Светог великомученика Георгија, одржан је свеопшти „Звездани сабор“. Организатори су месна заједница и црквена општина здравињска, као и Културни центар Крушевац.

 

 Завршног дана свечаности, присуствовали су градоначелник Јасмина Палуровић, начелник Расинског округа Иван Анђелић, народни посланици Невена Ђурић и Зоран Томић,  начелник Градске управе Весна Анђелић, помоћник градоначелника за друштвене делатности Јелена Тодоровић, главни градски урбаниста Војкан Тутулић, директори јавних предузећа и установа и бројни други гости.

Свету Архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство епископ крушевачки Господин Давид, са свештенством Епархије. Након Свете Литургије, у чин ђакона рукоположен је Давид Јањић.

Претходни колачар Милена Николић из Здравиња, колачарство је предала Мирославу Милојевићу из Влашког поља.

Црквена општина здравињска прославља Успење Пресвете Богородице – Велику Госпојину, као један од највећих празника у парохији, зато што је на дан 28.08.1932 године освећен храм Светог великомученика Георгија у Здравињу, а уједно је и основана парохија здравињска која је до тада била део парохије Велико-шиљеговачке. Такође, обележава се и велики јубилеј – 100 година постојања цркве Свете Петке уЗдравињу.

У склопу завршног дела свечаности, Архијерејске грамате су примили: – Град Крушевац, а уручена је градоначеници Јасмини Палуровић. „За верност и делатну љубав показану према својој матери СПЦ“, стоји у образложењу. Затим, мештани села Здравиње и протојереј-ставрофор Љубиша Милошевић са породицом.

Благодарнице су примили: Клуб привредника града Крушевца, „ЈКП Водовод “ , ЈУ Ветеринарска станица , ЈКП „Градска топлана“, .ЈП „Пословни центар“ , „ЈКП Крушевац“, компанија „Дунав осигурање -филијала Крушевац“,.компанија „Милошевић Д.О.О“ из Крушевца, компанија „Ископ Стајић“ из Крушевца, компанија „Техноградња Д.О.О“ из Крушевца.

Свештеници – (постхумно) свештеник Душан Гајић, (постхумно) свештеник Антониј Оглубини  (постхумно) свештеник Радослав Лапчевић, затим протојереј-ставрофор Слободан Пешић .протојереј-ставрофор Маринко Јокић  и протојереј Ивица Пауновић са  породицама..

 

У наставку је приређен културно уметнички програм и свеопшти „Звездани сабор“.


Scroll Skip to content