Kruševac Slobodište

Uručeno priznanje „Belovodska rozeta“

Uručeno priznanje „Belovodska rozeta“

23. jula 2022.

Centralno veče 46. Belovodske rozete Srbije koja se održava od 18. do 24. jula, posvećeno je dodeli nagrade –rozeti „Cvet u kamenu“.  Organizatori su Kulturni centar, KUD „Ratko Jovanović“, MZ Bela Voda, Organizacioni odbor i Programski savet, a pokrovitelj je Grad Kruševac.

Višednevna, autentična kulturna manifestacija „Belovodska rozeta“ tokom nekoliko programskih dana, ima različite aktivnosti. Tradicionalno, organizuje se 26. po redu vajarska kolonija „Belovodski peščar“, sa učešćem akademskih vajara iz Beograda i 11. mozaičarska kolonija „Mladen Srbinović“, u okviru koje svoje umetničko umeće dočaravaju akademski slikari iz Beograda.

Današnji program „Rozeta Srbije“ otpočeo je posetom Muzeju klesarstva i vajarstva u Beloj Vodi (veliki amfiteatar), nakon čega je uručena nagrada „Cvet u kamenu“ akademiku Ivanu Jevtiću, kompozitoru i redovnom članu Odeljenja umetnosti SANU.

Publici se obratila direktor Kulturnog centra Violeta Kaplarević ističući značaj manifestacije u nacionalnim okvirima, ali i označavajući je kao čuvara tradicije klesarskog zanata.

Nagradu je uručila gradonačelnik Jasmina Palurović. „Drago mi je što smo večeras zajedno na 46. Belovodskoj rozeti koja je više od manifestacije, ona je obeležje Kruševca i Bele Vode. Zahvaljujući tome, ovo selo steklo je epitet prestonice srpske kulture, kada je reč o ruralnom području. Izuzetno mi je zadovoljstvo što su članovi Saveta jednoglasno doneli Odluku da dobitnik ovogodišnje rozete „Cvet u kamenu“ bude kompozitor, redovni član SANU Ivan Jevtić, trenutno naš najveći ugledni kompozitor, dobitnik brojnih prestižnih priznanja i nagrada. Čestitam mu na priznanju za dugogodišnji rad i izuzetan doprinos u muzici“.

Ivan Jevtić diplomirao je i magistrirao kompoziciju u Beogradu, usavršavao se u Parizu i Beču. Redovni je član SANU. Prvenstveno je okrenut instrumentalnim oblicima, a poseban afinitet ima prema kamernom i koncertantnom žanru. Nosilac je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, nagrade Stevan Mokranjac, Vukove zadužbine i dr.

„Cvet u kamenu“ slavodobitniku je uručila gradonačelnik Jasmina Palurović, a Povelju direktor Kulturnog centra Violeta Kaplarević.  Zahvaljujući na priznanjima, akademik Jevtić je istakao porodičnu i duhovnu vezu sa kruševačkim krajem i simbolično zaokruženje jedne umetničke faze.

U kulturnom rogramu izveden je „Ljubavni vremeplov“, u kome su učestvovali Vesna Stanković i Vladimir Preradović–Lord.


Scroll Skip to content