Kruševac centar

Уручено признање „Беловодска розета“

Уручено признање „Беловодска розета“

23. јула 2022.

Централно вече 46. Беловодске розете Србије која се одржава од 18. до 24. јула, посвећено је додели награде –розети „Цвет у камену“.  Организатори су Културни центар, КУД „Ратко Јовановић“, МЗ Бела Вода, Организациони одбор и Програмски савет, а покровитељ је Град Крушевац.

Вишедневна, аутентична културна манифестација „Беловодска розета“ током неколико програмских дана, има различите активности. Традиционално, организује се 26. по реду вајарска колонија „Беловодски пешчар“, са учешћем академских вајара из Београда и 11. мозаичарска колонија „Младен Србиновић“, у оквиру које своје уметничко умеће дочаравају академски сликари из Београда.

Данашњи програм „Розета Србије“ отпочео је посетом Музеју клесарства и вајарства у Белој Води (велики амфитеатар), након чега је уручена награда „Цвет у камену“ академику Ивану Јевтићу, композитору и редовном члану Одељења уметности САНУ.

Публици се обратила директор Културног центра Виолета Капларевић истичући значај манифестације у националним оквирима, али и означавајући је као чувара традиције клесарског заната.

Награду је уручила градоначелник Јасмина Палуровић. „Драго ми је што смо вечерас заједно на 46. Беловодској розети која је више од манифестације, она је обележје Крушевца и Беле Воде. Захваљујући томе, ово село стекло је епитет престонице српске културе, када је реч о руралном подручју. Изузетно ми је задовољство што су чланови Савета једногласно донели Одлуку да добитник овогодишње розете „Цвет у камену“ буде композитор, редовни члан САНУ Иван Јевтић, тренутно наш највећи угледни композитор, добитник бројних престижних признања и награда. Честитам му на признању за дугогодишњи рад и изузетан допринос у музици“.

Иван Јевтић дипломирао је и магистрирао композицију у Београду, усавршавао се у Паризу и Бечу. Редовни је члан САНУ. Првенствено је окренут инструменталним облицима, а посебан афинитет има према камерном и концертантном жанру. Носилац је бројних домаћих и међународних признања, награде Стеван Мокрањац, Вукове задужбине и др.

„Цвет у камену“ славодобитнику је уручила градоначелник Јасмина Палуровић, а Повељу директор Културног центра Виолета Капларевић.  Захваљујући на признањима, академик Јевтић је истакао породичну и духовну везу са крушевачким крајем и симболично заокружење једне уметничке фазе.

У културном рограму изведен је „Љубавни времеплов“, у коме су учествовали Весна Станковић и Владимир Прерадовић–Лорд.


Scroll Skip to content