Kruševac centar

Уручени Уговори о суфинансирању мера енергетске санације

Уручени Уговори о суфинансирању мера енергетске санације

17. октобра 2022.

Данас су у Мозаик сали уручени Уговори о суфинансирању мера енергетске санације породичних објеката. У Програму учествују Министарство рударства и енергетике, Град Крушевац и физичка лица као крајњи корисници. У Крушевцу је потписано 78 Уговора, чијом реализацијом ће бити унапређена енергетска ефикасност и повећано коришћење обновљивих извора енергије. Уговоре су уручили градоначелник Јасмина Палуровић, заменик градоначелника Александар Јовановић и помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику Иван Парезановић.

Присутне потписнике поздравила је градоначелник Јасмина Палуровић. Она је подсетила да је Град Крушевац остварио субвенцију од 7 милиона динара за пројекат енергетске санације објеката у власништву физичких лица. Пројекат се реализује у две целине – прва се односи на замену столарије, котлова, топлотних пумпи…(5 милиона динара), а други део на набавку и уградњу соларних панела за производњу електричне енергије.

  

Модел суфинансирања мера енергетске санације јесте да Министарство и ЈЛС обезбеђују до максимално 50% средстава (МРЕ 25%, ЈЛС 25%), док грађани учествују са другом половином.

 

Мере енергетске санације спроводе се кроз сарадњу са привредним субјектима који се баве производњом, услугама и радовима на енергетској санацији стамбених објеката, а крајњи корисници бесповратних средстава су домаћинства .

Јединице локалних самоуправа које су учеснице Програма, у обавези су биле да формирају Комисије за реализацију мера енергетске санације и објаве два јавна позива. Први за привредне субјекте који ће изводити радове на објектима односно домаћинствима, а други за грађане.

Комисије су обавиле теренски обилазак (једном пре радова, други пут након завршених радова), припремале конкурсне документације, оглашавале јавне позиве, примале и контролисале приспеле захтеве, објављивале прелиминарне и коначне ранг листе како привредних субјеката тако и грађана, израђивале Уговоре о спровођењу мера енергетске санације, а улога им је и да прате реализацију мера и врше контролу њихове реализације.

По потписивању тројног Уговора (Град, извођач радова и физичко лице), којим се дефинишу услови и обавезе у пројекту, почиње реализација, набавка и уградња опреме.


Scroll Skip to content