Kruševac centar

Уручени кључеви за 20 станова намењених избегличким породицама

Уручени кључеви за 20 станова намењених избегличким породицама

16. јуна 2021.

Данас су додељени кључеви за 20 станова у Крушевцу, који се налазе у згради у улици Достојевског бр.19. Намењени су избегличким породицама са територије Босне и Херцеговине и Хрватске, са пребивалиштем на територији града Крушевца. Зграда је саграђена у оквиру потпројекта 2 Регионалног стамбеног програма у Републици Србији. Ове станове користиће 20 породица са укупно 73 члана. Дају се у закуп са могућношћу куповине.

Скупу се најпре обратио заменик градоначелника Александар Јовановић. „ У години када обележавамо јубилеј – 650 година од оснивања града поделићемо кључеве нашим сународницима и пријатељима који су остали без својих домова и заједно обележити нов почетак и нову етапу у њиховим животима. Велику захвалност за овај пројекат дугујемо свим партнерима у оквиру РХП програма који се у Крушевцу спроводи од 2014.године. Финансијска средства за изградњу ових 20 станова обезбеђена су највећим делом из донаторског фонда РСП којим управља Банка за развој Савета Европе и који је донирао преко 560 000 евра, док је учешће града Крушевца око 65 милиона динара.“

 

Заменик градоначелника је такође подсетио да је до сада у Крушевцу кроз програм стамбеног збрињавања обезбеђено 50 станова у закуп уз могућност куповине, 10 станова за социјално становање у заштићеним условима, 3 монтажне и 5 сеоских кућа и 6 пакета грађевинског материјала.

На свечаности су говорили и представник делегације ЕУ у Србији Марчело Репићи, представница УНХЦР/ОЕБС Ивана Јелић, директор Јединице за управљање пројектима Душан Ковачевић, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић а у име корисника захвалила се Рајка Комленовић.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи пројекат Републике Србије, БиХ, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

 

Спроводи се уз подршку ОЕБС – а и УНХЦР –а, финансира се средствима ЕУ, која је и највећи донатор, САД, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.


Scroll Skip to content