Крушевац Слободиште

Учешће Крушевца на конференцији „Економски форум паметних градова ЕУ- Западни Балкан“

Учешће Крушевца на конференцији „Економски форум паметних градова ЕУ- Западни Балкан“

22. новембра 2022.

На позив Сталне конференције градова и општина, а у организацији Министарства индустрије и трговине Чешке, градоначелник Јасмина Палуровић, учествовала је на догађају „Економски форум паметних градова ЕУ- Западни Балкан“.

Економски форум је догађај који је организован у оквиру председавања Чешке Саветом Европске уније, на коме су стручњаци из ЕУ и Западног Балкана (представници националног нивоа и локалне самоуправе, званичници ЕУ институција, финансијских институција, међународних организација и привредног сектора) разговарали о томе како подстаћи паметан и одржив урбани развој у контексту зелене и дигиталне трансформације.

Учесници су имали прилику да поделе своја искуства у погледу решења на тему паметних градова и коришћења релевантних финансијских алата, пре свега у области саобраћајне инфраструктуре, управљања отпадом или водопривреде.

 

Током обиласка, са члановима српске делегације био је и  Амбасадор Републике Србије у Прагу, Њ.Е. Берислав Векић, који је након тога приредио пријем у амбасади.

Циљну групу за учешће из Западног Балкана чинили су представници градова и општина – градоначелници/председници општина и експерти, пре свега у области саобраћајне инфраструктуре (интелигентни саобраћај и јавни транспорт, системи за паркирање и сл.), водопривреде и управљања отпадом (иновационе технологије, дигитализација система и сл.).

За представнике градова и општина организована је и посета Плзену где је одржана презентација Плзења као града паметних решења.

У Центру за роботику је представљен практични приказ коришћења дронова за градске смарт пројекте.

Учесници су  обишли и компанију Шкода Транспортатион – погон за производњу возила јавног превоза .

Такође, оржана је презентација у  Чешком институту за информатику, роботику и кибернетику- Смарт градови 2035, Координација градског саобраћаја главног града Прага, и презентација чешких фирми и референтних пројеката у иностранству, укључујући регион Балкана.

 

У оквиру „Економског форума паметних градова ЕУ- Западни Балкан“ одржане су сесије: Будућност економске сарадање ЕУ — Западни Балкан у области зелене и дигиталне транзиције, Политике ЕУ ка Западном Балкану и финансијски инструменти за примену пројеката паметних градова, као и сесија Локалне стратије развоја паметних градова: примери добре праксе ЕУ и Западног Балкана на којој је презентацију одржао Град Крагујевац.

Српску делегацију чинили су представници градова: Лесковац, Крагујевац, Ниш, Ужице, Београд, Нови Пазар.


Scroll Skip to content