Крушевац Слободиште

У сусрет јубилеју – 650 година од оснивања Града Крушевца

У сусрет јубилеју – 650 година од оснивања Града Крушевца

21. фебруара 2021.

Поводом значајног јубилеја града Крушевца који ће ове године достојно бити обележен у Лазаревом граду, данас се састао Одбор за обележавање 650 година од оснивања старог српског престоног града.

 Одбором председава Братислав Гашић, директор БИА, заменик председника је градоначелник Јасмина Палуровић, а почасни чланови су Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе и информисања, Дарија Кисић Тепавчевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Марија Обрадовић, министар државне управе и локалне самоуправе. Присуствовали су и Његово Преосвештенство Владика крушевачки господин Давид, председник Скупштине Предраг Вукићевић и секретар Маја Цуцкић,заменик и помоћник градоначелника Александар Јовановић и Јелена Тодоровић, начелник Градске управе Иван Анђелић, начелник РУО Бранислав Весић, чланови Градског већа, директори јавних предузећа и установа, привредници, представници Војске, полиције и других служби.

 

 

Ретко који град не само у Србији, већ и шире, може да се похвали постојањем дугим 650 година, кроз које су се смењивали многи значајни догађаји од утицаја на националну историју, нагласио је председник Одбора Братислав Гашић. Те чињенице обавезују све Крушевљане да на начин примерен таквом значају обележе овај јубилеј, како уочи, тако и на сам дан града – Видовдан. Да окупе значајне личности Републике Србије, при чему ће повод бити не само историјски датум, већ и реализација свих достигнућа која од Крушевца чине модеран, европски град. Осим државног врха, биће позван од стране Крушевачке епархије и 46. патријарх српски, Митрополит Порфирије. Такође, планира се и одржавање седнице Владе Републике Србије, која би се тако по други пут састала у Крушевцу.

Градоначелник Јасмина Палуровић је рекла да ће цела година протећи у духу јубилеја, не само у историјском, културном и уметничком смислу, већ и завршетком многих инфраструктурних радова. Мозаик обележавања биће саздан од разнородних „коцкица„ чија ће круна бити  отварање Трга косовских јунака, свечани чин освећења цркве Светог кнеза Лазара у касарни „Цар Лазар“ и свечано откривање споменика Кнезу Лазару, оснивачу Града.

Све установе које су носиоци програма, доставиле су своје предлоге. И сами културни садржаји биће обогаћени извођачима и ауторима од националног значаја, али сам ентитет програмског дела обележавања чиниће уметници локалног, крушевачког миљеа.

Као и последњих година, Клуб привредника активно ће учествовати са донацијама, чиме ће локални буџет бити ослобођен значајних финансијских издвајања.

 

Планиране активности биће спровођене у координацији са Владом, Министарствима и Епархијом, а такође и у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

У односу на историју и традицију, 650 година од оснивања, Крушевац је град кога не треба хвалити, јер како беседи Владика крушевачки господин Давид, „сам се собом хвали“.


Scroll Skip to content