Крушевац Слободиште

У РПК одржан састанак Глувих и наглувих Србије

У РПК одржан састанак Глувих и наглувих Србије

26. новембра 2022.

У организацији Глувих и наглувих Крушевац, данас је у Регионалној привредној комори одржан састанак на коме је разговарано о стању унутар локалних организација у Србији, о спровођењу активности и иновативним програмима. Присуствовали су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а Град Крушевац представљао је заменик градоначелника Александар Јовановић.

 

Овакви састанци на коме се разговара о општим темама везаним за рад организација Глувих и наглувих Србије, одржавају се два пута годишње у различитим градовима, а данас је домаћин био Град Крушевац.

У Србији постоји око 40 локалних организација, а кровна – Савез глувих и наглувих Србије датира око 100 година.

Потпредседник републичке организације Радомир Кеџа нагласио је да је највећи помак у овој области остварен усвајањем Закона о знаковном језику још 2015.године и да од тад траје интензивнија борба за већа права и бољи живот припадника ове групације. Глувоћа спада у инвалидитет од чак 70%, али услови у којима живе овакве особе не одговарају висини телесног оштећења. Као највећи проблем, Кеџа је детектовао комуникацију у области здравства, недовољан број тумача знаковног језика, као и асистената. Такође, деца која имају овај проблем похађају школе заједно са ученицима који имају друге врсте потешкоћа, тако да је и ту потребно редефинисати едукативне програме и прилагодити их свакој посебној популацији.

У име града Крушевца обратио се заменик градоначелника Александар Јовановић. Он је рекао да је из буџета за рад градске  Организације глувих и наглувих ове године издвојено око 1,6 милиона динара. Крушевац је један од ретких градова који такође финансира преводиоца за знаковни језик.“Укључивање глувих у активан живот локалне заједнице је наш заједнички циљ. Доношењем новог закона, већи број глувих је и радно ангажовано. На евиденцији Националне службе остало је веома мало незапослених глувих лица.Кроз јавне радове, преко НСЗ ангажовани су четири месеца у години“, закључио је заменик Јовановић. Том приликом захвалио се и ресорном Министарству на подршци, као и невладином сектору, који у заједничкој кординацији стварају услове за што бољу инклузију ових лица.

Пре 2 године, Основна организација глувих и наглувих у Крушевцу је обележила 65 година постојања и рада. Данас има око 130 активних чланова који су укључени у разне секције и труде се да буду друштвено активни. Посебна пажња је усмерена на најмлађе чланове и децу глувих и наглувих особа како би им се олакшало укључивање у живот.

Сваке године организују програм за обележавање Међународне недеље глувих и наглувих лица, као и Међународни дан знаковног језика.

Иначе, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ове године на националном нивоу за рад Организација глувих и наглувих издвојило је преко 22 милиона динара, а имају и стално отворене конкурсе.


Scroll Skip to content