Kruševac centar

Трансфер знања и искуства за бољи приступ фондовима ЕУ

Трансфер знања и искуства за бољи приступ фондовима ЕУ

12. октобра 2020.

У Скупштинској сали Градске управе одржана је презентација пројекта „Трансфер знања и искуства за бољи приступ фондовима ЕУ“. Организатор је Агенција за регионални развој Расинског округа, а пројекат подржавају Развојна агенција Србије и Министарство привреде.

Присуствовали су и гости из Словеније: жупан побратимске општине Жалец Јанко Кос, поджупан Роман Вирант и директор Развојне агенције Савиње Стојан Прапротник са сарадницима.

Презентација се реализује у оквиру „Програма за унапређење и подизање капацитета на регионалном нивоу“. Општи циљ пројекта је подизање капацитета представника локалних самоуправа и других релевантних субјеката из Расинског округа за коришћење међународних извора финансирања.

Уводну реч дала је градоначелник Јасмина Палуровић. „Данас смо домаћини нашим драгим гостима из Жалеца који ће нам представити начине приступања фондовима ЕУ и како су кроз формирање Локалних акционих група искористили постојеће шансе у свом развоју. Град Крушевац препознаје своју шансу да кроз примену Лидер програма и формирање Локалних акционих група, задржи и унапреди лидерску позицију у имплементацији пројеката и да се кроз међусекторско и међудржавно повезивање још више приближи ЕУ“.

“О досадашњој сарадњи и будућим плановима говорио је жупан Јанко Кос, наглашавајући да је Развојна агенција Савиња (Жалец) потпуно отворена за сарадњу. Крушевац треба да искористи искуство и примере добре праксе, као и своје потенцијале, како би што ефикасније и брже приступио фондовима ЕУ.

Присутне је поздравио директор Агенције за регионални развој Стефан Рибаћ, а о детаљима пројекта говорила је менаџер Соња Јевремовић.

На скупу је презентована анализа стања Локалних акционих група у Србији са примерима добре праксе, као и знања и искуства колега из Горњег Милановца и Словеније у имплементацији пројеката који су подржани фондовима ЕУ као и у формирању, вођењу и функционисању локалних акционих група.

 

 

 


Scroll Skip to content