Kruševac Porta

Тактички курс ЦВС у Крушевцу

Тактички курс ЦВС у Крушевцу

20. маја 2021.

У организацији Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске Србије, у Крушевцу се реализује тактички курс цивилно – војне сарадње за официре Војске Србије. Тим поводом, у Градској управи је одржано предавање за инструкторе и полазнике курса, а госте је поздравила градоначелник Јасмина Палуровић. Присуствовали су и заменик градоначелника Александар Јовановић, помоћник градоначелника за пољопривреду, водопривреду и шумарство Марко Кнежевић и начелник Градске управе Иван Анђелић.

Пожелевши им добродошлицу, Градоначелница је подсетила да је царски град Крушевац ове године у знаку прославе великог јубилеја – 650 година од оснивања Града.

 Говорећи о теми она је истакла:

„Поред законске обавезе да сарађује са Министарством одбране и Војском Србије, Град Крушевац континуирано ради на проширењу и јачању цивилно – војне сарадње, која је посебно видљива на релацији са Гарнизоном Крушевац. Оваква координација посебно се показала значајном у време пандемије короне, када су реализоване многе заједничке акције хуманитарног карактера. Осим тога, Војска Србије је чинилац на кога увек може да се рачуна у време елементарних непогода, одржавања свечаности и манифестација и других догађаја који захтевају подршку за цивилно становништво.“

У име присутних, на гостопримству се захвалио потпуковник Живко Божић. Он је подсетио да се са концептом цивилно – војне сарадње отпочело још 2006., са тенденцијом сталног унапређења и развоја, а окосницу сарадње са цивилним сектором чине управо јединице локалне самоуправе.

Након излагања потпуковника Божића, презентацију о организационој структури Града и Градске управе одржао је начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације Душан Тодоровић.

У другом сегменту радног дела, односно презентацији, било је речи о структури и раду Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и Градског штаба за ванредне ситуације кроз аспект цивилно – војне сарадње.

Иначе, током двонедељне обуке полазници се теоријски и практично оспособљавају за извршавање задатака на различитим позицијама у јединици за цивилно – војну сарадњу и на командирским дужностима у мултинационалним операцијама.


Scroll Skip to content