Крушевац Слободиште

SWISS PRO доделио захвалницу Крушевцу

SWISS PRO доделио захвалницу Крушевцу

19. септембра 2022.

На догађају под називом „Покретачи промена” представницима 99 подржаних локалних самоуправа додељене су плакете за допринос који су у периоду од 2018. до 2022. године дале за унапређење доброг управљања, социјалне укључености и родне равноправности на локалном нивоу. Резултати су приказани и кроз видео о утицају програма, као и финалну публикацију.

Програм „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености“ – SWISS PRO, спровела је Канцеларија УНОПС у Србији у партнерству са СКГО и уз подршку Владе Швајцарске у сарадњи са Владом Србије.

Заменик градоначелника Града Крушевца Александар Јовановић примио је у име Града Захвалницу за успешну сарадњу и допринос оствареним резултатима програма. Догађају је присуствовала и Маја Цуцкић, секретар Скупштине Града Крушевца.

Град Крушевац је у оквиру програма SWISS PRO завршио пројекте: Укључи и унапреди локалну заједницу (механизми за родну равноправност); Оснивање Саветовалишта за особе оболеле од рака „Нарцис“ (социјално иновативни пројекти); Имамо право да водимо здрав живот (социјална укљученост- подстандардна ромска насеља) ; Унапређење одговора на ванредне ситуације (добро управљање); Унапређење доступности отворених података (добро управљање); Унапређење е- управе и е- услуга (добро управљање) ; Унапређење социјалне укључености на локаном нивоу (социјална укљученост). Посебно треба истаћи да су Министарство државне управе и локалне самоуправе, Стална конференција градова и општина и програм SWISS PRO доделили Граду Крушевцу годишњу награду за најбољу примену принципа доброг управљања на локалном нивоу у 2020. години, за област равноправност и анти- дискриминација.

Унапређено локално управљање, бољи приступ услугама кроз унапеђење е-управе, ојачани капацитети локалних самоупарава за пружање услуга и рад са грађанима и грађанкама, као и побољшан социо-економски положај више од 15.000 људи из рањивих група, само су неки од резултата које је у претходне четири године остварио програм SWISS PRO у сарадњи са локалним у националним партнерима, а уз подршку Владе Швајцарске.

На догађају се говорило о значају програма SWISS PRO и подршци коју Влада Швајцарске пружа Влади Србије и локалним самоуправама у напорима да остваре одрживи развој, као и посвећености локалних самоуправа који су својим залагањем, радом и идејама посвећено радили на побољшању квалитета живота у локалним заједницама, како би грађанима изградили боље услове живота. Присутним представницима локалних самоуправа обратили су се: амбасадор Швајцарске у Србији – Урс Шмид, Микела Телатин – директорка вишедржавне Канцеларије УНОПС-а у Србији, испред Министарства државне управе и локалне самоуправе Александар Тривић Ловчански – посебни саветник министра, Никола Тарбук, генерални секретар СКГО, Биљана Зекавица помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

 


Scroll Skip to content