Kruševac Porta

Светски дан превремено рођене деце

Светски дан превремено рођене деце

17. новембра 2023.

У циљу обележавања 17.новембра, Светског дана превремено рођене деце и подизања свести јавности о проблему превременог рођења, Удружење родитеља превремено рођене деце Србије „Мали Див“ у сарадњи са градовима и општинама, организује осветљавање зграда широм Србије љубичастом бојом. Акцији се придружује и Градска управа Крушевац.

Ова акција позната је под називом Љубичасти новембар, а на тај начин у Србији од 2015.године подршку превремено рођеној деци и њиховим родитељима даје скоро 30 градова и општина.

У свету се, просечно, једна од 10 беба роди пре времена. У Србији, то је више од 4000 беба годишње, што значи да свакога дана 11 малих „дивова“ пожури да упозна своје родитеље. Због тога је, осим љубичасте боје, један од симбола превременог рођења и низ од 10 дечијих чарапица  од којих једна, најмања, симболизује превремено рођену бебу.

Удружење „Мали див“ као организатор „љубичасте“ акције сарађује са другим националним удружењима широм Европе и света, уз подршку Европске фондације за бригу о новорођенчади.


Scroll Skip to content