Kruševac Porta

Светосавска награда књижевнику и уметнику Љубиши Бати Ђидићу

Светосавска награда књижевнику и уметнику Љубиши Бати Ђидићу

25. јануара 2022.

Вечерас је у Крушевачком позоришту одржана традиционална Светосавска академија на којој је додељена Светосавска награда књижевнику и уметнику Љубиши Бати Ђидићу. Организатор манифестације је Културни центар, Епархија крушевачка и позориште.

У име Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида, обратио се и благословио свечани скуп, секретар Епархије Драги Вешковац. Он је подсетио на животопис првог старешине самосталне српске цркве, просветитеља, књижевника, законодавца, неимара манастира и цркава, покретача уметничког и просветног стваралаштва…

Након беседе секретара Епархије, говорила је градоначелник Јасмина Палуровић: “Град заједно са Крушевачком епархијом обележава Савиндан у духу саборности, љубави и мира. Свети Сава је оплеменио душу Србије врлинама изворног хришћанства са Истока, које је он проповедао на разумљив начин, створивши посебан вид православља – наше светосавље.

Лепота и непролазност његовог дела и данас је, не само део наше традиције, него темељна национална и духовна одредница српског народа“.

Беседу о Светом Сави произнео је протојереј ставрофор Ђорђе Марјановић, архијерејски намесник темнићки.

Централни део Академије био је посвећен додели Светосавске награде, на чији историјат је подсетила директор Културног центра и председник Савета за доделу награде, Виолета Капларевић.

Ова награда установљена је 2005.године и додељује се за највећа достигнућа у области уметности, културе, просвете и науке за Град Крушевац, у циљу истицања и вредновања стваралаштва и њиховог доприноса као трајни облик признања.

Светосавску награду (Повеља и новчани износ) је добитнику Љубиши Бати Ђидићу, књижевнику и завичајном ствараоцу уручила Градоначелница.

Песник, прозаист, есејист, путописац, дечји писац, антологичар…чија је књижевност заступљена у страним антологијама, Ђидићев литерарни опус је превођен на многе језике. Добитник је бројних признања,носилац Ордена са златним венцем, Вукове награде, Златне значке КПЗ, Змајеве награде, Златног прстена деспота Стефана Лазаревића, Октобарске награде града Крушевца… Члан је Удружења књижевника Србије и дугогодишњи директор и уредник „Багдале“.

Још једно у низу признања којим се Ђидић овенчао, заузимаће посебно место у његовој биографији. Да је награда отишла у руке правог Светосавца говори и чињеница, да ће се, како је сам изјавио захваливши се уједно и на урученом признању, одрећи новчаног дела у корист обнове чесме Јелене Балшић.

У програму Академије су учествовали глумци Крушевачког позоришта, Катарина Божић и ансамбл „ Бели анђео“ и други уметници који су допринели да и овогодишња Светосавска академија протекне у достојанственом и свечаном расположењу, уприличеном у част српског принца пореклом, а монаха опредељењем – Светог Саве.


Scroll Skip to content