Kruševac Slobodište

Svečana akademija povodom Dana oslobođenja

Svečana akademija povodom Dana oslobođenja

14. oktobra 2021.

Povodom Dana oslobođenja grada u 1. i 2. svetskom ratu, (15.oktobar 1918. i 14.oktobar 1944.) u Kruševačkom pozorištu je održana tradicionalna Svečana akademija. Na današnji dan i Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju veliki praznik, Pokrov presvete Bogorodice. A sve to u godini jubileja – 650 godina od osnivanja grada.

Na samom početku emitovan je film u produkciji Regionalne radio televizije Kruševac, u okviru koga su retrospektivno prikazane najznačajnije investicije i aktivnosti Grada u funkciji boljeg života svih građana. Ilustrovan je period ne samo tokom ove, već i  poslednjih par godina ubrzanog i intenzivnog razvoja Kruševca u svim aspektima.

Svojom besedom, svečanost je upriličio i Njegovo preosveštenstvo, episkop kruševački gospodin David, nakon čega se skupu obratila gradonačelnik Jasmina Palurović, čiji govor možete pogledati ovde.

Povodom jubileja, 650 godina od osnivanja grada, dodeljena su i dva specijalna priznanja za doprinos razvoju kulture i umetnosti.

Zahvalnicu je dobilo KUD „14.Oktobar“, u godini kada obeležava 95 godina postojanja. Kroz rad Društva do sad je prošlo blizu 8000 članova, a u zemlji i inostranstvu do sada su nastupali više od 6200 puta. Ovaj ansambl narodnih igara i pesama, već tri decenije važi za jedno od najboljih KUD u Srbiji i neizbežan je deo repertoara svih obeležavanja, svečanosti i proslava koje raznim povodima upriličuje grad Kruševac.

Drugo Specijalno priznanje, odnosno Zahvalnica ide u ruke koreografa i umetničkog rukovodioca KUD, Dragoslava Nikolića. Punih 56 godina obavlja ovu funkciju, a upravo pod njegovim rukovodstvom, Društvo je ostvarilo najveće uspehe, kako na domaćim tako i međunarodnim scenama.

Nagradu je primila i zahvalila se u ime dobitnika Dragana Nikolića, ćerka Milica Nikolić.

U okviru umetničkog dela programa, izvedena je opera u jednom činu „Na uranku“. Ovo delo komponovao je kompozitor rođen u Jasici, Stanislav Binički, po libretu Branislava Nušića. Jedinstven scensko – muzički program rađen je u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra. Reditelj je Dragoljub Bajić, a asistent Radivoje Simić. Dramaturg – Jovan Ristić, kostimograf Katarina Grčić Nikolić, koreograf Izabela Bošković. Učestvovali su i učenici muzičke škole „Stevan Hristić“, uz klavirsku pratnju Ivane Todosijević.

Inače, ovo muzičko scensko delo premijerno je izvedeno 1903.godine i predstavlja prvu operu u istoriji srpske umetničke muzike.


Scroll Skip to content