Крушевац Слободиште

Свечана академија поводом Дана ослобођења

Свечана академија поводом Дана ослобођења

14. октобра 2021.

Поводом Дана ослобођења града у 1. и 2. светском рату, (15.октобар 1918. и 14.октобар 1944.) у Крушевачком позоришту је одржана традиционална Свечана академија. На данашњи дан и Српска православна црква и њени верници обележавају велики празник, Покров пресвете Богородице. А све то у години јубилеја – 650 година од оснивања града.

На самом почетку емитован је филм у продукцији Регионалне радио телевизије Крушевац, у оквиру кога су ретроспективно приказане најзначајније инвестиције и активности Града у функцији бољег живота свих грађана. Илустрован је период не само током ове, већ и  последњих пар година убрзаног и интензивног развоја Крушевца у свим аспектима.

Својом беседом, свечаност је уприличио и Његово преосвештенство, епископ крушевачки господин Давид, након чега се скупу обратила градоначелник Јасмина Палуровић, чији говор можете погледати овде.

Поводом јубилеја, 650 година од оснивања града, додељена су и два специјална признања за допринос развоју културе и уметности.

Захвалницу је добило КУД „14.Октобар“, у години када обележава 95 година постојања. Кроз рад Друштва до сад је прошло близу 8000 чланова, а у земљи и иностранству до сада су наступали више од 6200 пута. Овај ансамбл народних игара и песама, већ три деценије важи за једно од најбољих КУД у Србији и неизбежан је део репертоара свих обележавања, свечаности и прослава које разним поводима уприличује град Крушевац.

Друго Специјално признање, односно Захвалница иде у руке кореографа и уметничког руководиоца КУД, Драгослава Николића. Пуних 56 година обавља ову функцију, а управо под његовим руководством, Друштво је остварило највеће успехе, како на домаћим тако и међународним сценама.

Награду је примила и захвалила се у име добитника Драгана Николића, ћерка Милица Николић.

У оквиру уметничког дела програма, изведена је опера у једном чину „На уранку“. Ово дело компоновао је композитор рођен у Јасици, Станислав Бинички, по либрету Бранислава Нушића. Јединствен сценско – музички програм рађен је у копродукцији Крушевачког позоришта и Културног центра. Редитељ је Драгољуб Бајић, а асистент Радивоје Симић. Драматург – Јован Ристић, костимограф Катарина Грчић Николић, кореограф Изабела Бошковић. Учествовали су и ученици музичке школе „Стеван Христић“, уз клавирску пратњу Иване Тодосијевић.

Иначе, ово музичко сценско дело премијерно је изведено 1903.године и представља прву оперу у историји српске уметничке музике.


Scroll Skip to content