Kruševac Porta

Stalni koordinator UN u Srbiji posetila Kruševac

Stalni koordinator UN u Srbiji posetila Kruševac

8. marta 2022.

Povodom 8. marta Međunarodnog dana žena, danas je Fransoa Žakob, stalni koordinator UN u Srbiji, sa saradnicima posetila Kruševac. Sa gradonačelnicom Jasminom Palurović, sekretarom Skupštine grada Majom Cuckić i načelnikom Odeljenja za poslove organa grada Jasnom Sebić razgovarale su o temama vezanim za rodnu ravnopravnost i načinima kojima se može dodatno unaprediti.

 

Fransoa Žakob je izjavila da je grad Kruševac „najbolje mesto“ za obeležavanje Međunarodnog dana žena, s obzirom na doprinos u oblasti rodne ravnopravnosti. Impozantan je uspeh što se tiče podizanja učešća žena u političkom odlučivanju, njihovom postavljanju na najodgovornije funkcije, a takođe i aktivizma u privrednom životu.

 

Kroz fokusiranu inicijativu u poslednje 2 – 3 godine postignuti su vidljivi rezultati. Promena položaja žena odražava se pozitivno i na čitavo društvo i njegov napredak.

 

UN će i dalje podržavati sve projekte Grada, uz pomoć organizacija kao što su UN Women, Unops i SWISS PRO.

Gradonačelnik Jasmina Palurović je rekla da su razgovori vođeni o aktivnostima koje je Kruševac realizovao u sferi rodnog unapređenja, da su ukratko sumirani rezultati projekata, ali i da je bilo reči o planovima i mogućnostima koje se pružaju, kao i načinima na koje bi grad mogao da aplicira.

 

Kruševac je potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou od 2014. godine.

 

Kroz realizaciju LAP za zapošljavanje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje finansira programe gde žene imaju određene povlastice. U saradnji sa UN WOMAN, realizovan je projekat za poboljšanje života žena sa ruralnog područja…Kroz projekat uz podršku SWISS PRO, povećano je učešće žena u organima mesnih zajednica. Radi se na uvođenju rodno odgovornog budžetiranja. Kruševac je dobitnik godišnjeg priznanja Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i organizacije UN WOMAN.

U novom sazivu Skupštine grada, izvršnoj vlasti i na rukovodećim funkcijama u preduzećima i ustanovama takođe je veliki broj žena.

 

Zbog svih zasluga i učinka kojima je Grad Kruševac doprineo rodnoj ravnopravnosti,  moći će da računa na veliku podršku UN i u narednom periodu, zaključila je Fransoa Žakob.


Scroll Skip to content