Крушевац Слободиште

Стални координатор УН у Србији посетила Крушевац

Стални координатор УН у Србији посетила Крушевац

8. марта 2022.

Поводом 8. марта Међународног дана жена, данас је Франсоа Жакоб, стални координатор УН у Србији, са сарадницима посетила Крушевац. Са градоначелницом Јасмином Палуровић, секретаром Скупштине града Мајом Цуцкић и начелником Одељења за послове органа града Јасном Себић разговарале су о темама везаним за родну равноправност и начинима којима се може додатно унапредити.

 

Франсоа Жакоб је изјавила да је град Крушевац „најбоље место“ за обележавање Међународног дана жена, с обзиром на допринос у области родне равноправности. Импозантан је успех што се тиче подизања учешћа жена у политичком одлучивању, њиховом постављању на најодговорније функције, а такође и активизма у привредном животу.

 

Кроз фокусирану иницијативу у последње 2 – 3 године постигнути су видљиви резултати. Промена положаја жена одражава се позитивно и на читаво друштво и његов напредак.

 

УН ће и даље подржавати све пројекте Града, уз помоћ организација као што су UN Women, Unops и SWISS PRO.

Градоначелник Јасмина Палуровић је рекла да су разговори вођени о активностима које је Крушевац реализовао у сфери родног унапређења, да су укратко сумирани резултати пројеката, али и да је било речи о плановима и могућностима које се пружају, као и начинима на које би град могао да аплицира.

 

Крушевац је потписник Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу од 2014. године.

 

Кроз реализацију ЛАП за запошљавање у сарадњи са Националном службом за запошљавање финансира програме где жене имају одређене повластице. У сарадњи са UN WOMAN, реализован је пројекат за побољшање живота жена са руралног подручја…Кроз пројекат уз подршку SWISS PRO, повећано је учешће жена у органима месних заједница. Ради се на увођењу родно одговорног буџетирања. Крушевац је добитник годишњег признања Координационог тела за родну равноправност и организације UN WOMAN.

У новом сазиву Скупштине града, извршној власти и на руководећим функцијама у предузећима и установама такође је велики број жена.

 

Због свих заслуга и учинка којима је Град Крушевац допринео родној равноправности,  моћи ће да рачуна на велику подршку УН и у наредном периоду, закључила је Франсоа Жакоб.


Scroll Skip to content