Kruševac centar

„СРПСКА ДРАМА“ У КАСАРНИ „ЦАР ЛАЗАР“

„СРПСКА ДРАМА“ У КАСАРНИ „ЦАР ЛАЗАР“

10. јуна 2024.

Поводом обележавања 25 година од завршетка Битке на Кошарама, у касарни „Цар Лазар“ приказана је позоришна представа „Српска драма“ у извођењу крушевачког аматерског позоришта „Чкаља“. Организатор програма је Народни музеј у сарадњи са Културним центром. Присуствовали су градоначелник Иван Манојловић, председник Скупштине др Драгана Баришић, народни посланик Невена Ђурић, градски већник Милош Ашанин, помоћник градоначелника Ана Прванов, као и командант Гарнизона Крушевац пуковник Милоња Бубања. Представа је део овогодишње манифестације „Видовдан“.

Обраћајући се публици, директор Народног музеја Никола Пантелић је рекао да представа „Српска драма“ испуњава мисију неговања културе сећања не само из периода Првог и Другог светског рата, већ је њоме обухваћено и време НАТО агресије 1999.године.

Представа „Српска драма“ је актуелизована верзија најпознатијег драмског дела Синише Ковачевића. Прижељкивано затварање круга страдања српског народа кроз историју, као тема комада, местом радње смештено је на Косову и Метохији, а током последњих ратних сукоба у којима је учествовала српска војска. Како су Косово и Косовска битка 1389.године били повод за рађање мита о Србима као небеском народу, тако се брига о његовом очувању, на нивоу идеје представе, препушта небеским силама, а људима остављају овоземаљске обавезе и живот у миру. Окупљање чланова фамилије Срећковић изгинулих у ратовима током прошлог века – тамо где живе све мртве душе које нису сахрањене у завичају, води нас са „црнохуморном “ нотом у међусобне неспоразуме ка  дубоком разумевању њихове заједничке трагичне судбине.

Овај комад који својом епиком подсећа на честа ратна страдања српског народа, проналази паралелу и са последњим у низу – НАТО агресијом и централном темом – битком на Кошарама. Ова битка која се назива и „Пакао Кошара“ отпочела је 9.априла 1999., трајала је 67 дана ( до 10. јуна ) и однела 108 живота. Упамћена је као једна од борби са највише жртава припадника Војске Југославије, који су, упркос томе што су били малобројнији, успели да одбране цео рејон, због чега се њени припадници, како преживели, тако и преминули, сматрају херојима.

 


Scroll Skip to content