Крушевац Слободиште

Састанак са произвођачима млека

Састанак са произвођачима млека

4. октобра 2021.

Данас је у Градској управи одржан састанак са фармерима, произвођачима млека са територије града Крушевца, у чијем раду су учествовали помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић и помоћник градоначелника за пољопривреду Марко Кнежевић. Теме су биле везане за актуелне проблеме у области сточарства, пре свега – откупну цену млека.

 

Помоћник градоначелника Марко Кнежевић истакао је да је састанак одржан на захтев фармера незадовољних откупном ценом млека, као и ценом инпута – кукуруза, соје, сунцокретове сачме…што неповољно утиче на њихову рентабилност на тржишту.

Помоћник министра Александар Богићевић истакао је да је Министарство подигло премију за млеко за 3 динара, а млекаре за 2. У току су разговори о могућностима обезбеђења дизел горива за произвођаче, што ће се решити у најскоријем периоду.

За ове проблеме неопходно је изнаћи системско решење, у које треба све укључити: произвођаче, надлежно Министарство, млекаре.

Током прошле године, на нивоу Србије произведено је 730 милиона литара млека, што је приближно исти ниво као током последњих неколико година. С обзиром на интензивиране активности државног руководства и надлежних из ресора на освајању нових извозних тржишта у области пољопривреде, потребно је да сви субјекти уложе максималне напоре како би продор на инострана тржишта био што ефикаснији, како за произвођаче, тако и за државу Србију.


Scroll Skip to content