Kruševac Porta

Сарадња јавне управе и цивилног сектора

Сарадња јавне управе и цивилног сектора

17. маја 2023.

У организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Београдске отворене школе (БОШ), данас је у згради  Градске управе  одржан састанак са представницима локалне самоуправе који представљају контакт тачке за сарадњу са организацијама цивилног друштва. Пре радног дела, у Кабинету је одржан састанак министра Томислава Жигманова са градоначелником Јасмином Палуровић и замеником Александром Јовановићем.

 

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог наставља са активностима усмереним на јачање међусекторске комуникације и сарадње органа јавне управе и организација цивилног друштва, као и међусобне сарадње органа јавне управе у овој области.

Циљ данашњег састанка је представљање досадашњих резултата и даљих планова Министарства у изградњи и унапређењу дијалога са цивилним сектором, подршци органима јавне управе за унапређење ове сарадње, као и вођење дијалога о улози и значају особа које су именоване за сарадњу са цивилним друштвом у органима јавне управе на сва три нивоа власти.

 

Уводну реч дала је градоначелник Јасмина Палуровић која је рекла да Град Крушевац издваја значајна средства за финансирање програма и пројеката од јавног интереса које спроводе организације цивилног друштва у различитим областима: социјалној, борачкој, инвалидској и здравственој заштити, култури, спорту, историјском наслеђу, делокругу рада цркава, медијима, областима везаним за децу и младе… Град пружа и логистичку подршку, обезбеђује простор за рад и опрему и помаже у реализацији програма.

„Укључени смо и у имплементацију програма Рилоуд 2, јачањем партнерства локалних власти и цивилног друштва. Пројекат траје до 2024.године, а расписан је конкурс за финансирање програма и пројеката у областима које су предложиле организације цивилног друштва.“

 

Уследило је излагање министра Жигманова који је пружио пуну подршку стварању и ширењу механизма у организационој структури јавне власти, која има за циљ да унапреди дијалог и сарадњу органа управе са организацијама цивилног друштва и тиме јача демократију у Србији.

„Сарадња са организацијама цивилног друштва постала је један од политичких критеријума за чланство наше земље у Европској унији, која кроз годишње извештаје Европске комисије  процењује колико је заиста у Србији унапређен правни, финансијски и институционални оквир за сарадњу са цивилним друштвом и да ли је слобода удруживања угрожена или не. Управо у томе јесте велика улога државе јер држава је та која треба да обезбеди неометане услове за рад самог цивилног сектора и да води отворен дијалог о свим темама од значаја у друштву са представницима цивилног сектора. Стога су бројне активности нашег Министарства у претходном периоду биле усмерене на унапређење ове области.“

 

Министар Жигманов је такође подвукао значај формирања Савета за сарадњу са цивилним друштвом чије се оснивање планира до краја лета. „Овим Саветом тежимо да даље јачамо институционалне механизме сарадње и да успоставимо најдиректнију везу доносиоца одлука и представника организација цивилног друштва на најважније теме у области подстицајног окружења“.

Састанак је водио помоћник министра из Сектора за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић, као и Владимир Павловић, представник Београдске отворене школе, који је саопштио да је почела са радом информативна страница на сајту Министарства која садржи све потребне информације за рад контакт тачака.

 

Присуствовао је и помоћник министра из Сектора за међународну сарадњу и европске интеграције Борис Милићевић.

У другом делу радног састанка водила се конструктивна дискусија учесника који су износили изазове са којима се најчешће сусрећу у раду и комуникацији у овој области.

 Министар Жигманов је на крају поручио учесницима да су њихова искуства драгоцена, те да ће Министарство наставити да ради на развијању институционалног оквира и стварању демократског амбијента сарадничких и партнерских односа јавне управе и цивилног друштва.


Scroll Skip to content