Крушевац Слободиште

Реализација пројекта енергетске ефикасности

Реализација пројекта енергетске ефикасности

22. фебруара 2023.

Градоначелник Јасмина Палуровић, заменик градоначелника Александар Јовановић и помоћник за екологију, одрживи развој и енергетику Иван Парезановић, данас су обишли породице Милутина Мићића и Миломира Станковића из Крушевца, који су захваљујући Јавном позиву Града и сарадњи са Министарством рударства и енергетике, обезбедили услове за бољу енергетску ефикасност својих домаћинстава.

 

Град Крушевац другу годину заредом учествује у пројекту који реализује Министарство енергетике и рударства, а тиче се побољшања енергетске ефикасности, замене столарије, котлова и изолације стамбених објеката – субвенцијама које ресорно министарство и локална самоуправа обезбеђују. У зависности од врсте и вредности радова, субвенције износе од 35 до 50%.

 

Што се тиче овогодишњег пројекта, појаснила је Градоначелница, у октобру прошле године су потписани Уговори и отпочела реализација, тј. набавка и уградња опреме, односно столарије.

 

Укупна вредност субвенција које су Град и Министарство издвојили за замену столарије, котлова и топлотних пумпи је 9,5 милиона динара (по 50% Град и Министарство).

 

Пријавило се 98 потенцијалних корисника, а средства су добили сви који су имали потпуну документацију. Санирано је 77 објеката (19 котлова, 2 топлотне пумпе, а на 56 објеката је замењена столарија).

 

Власници домаћинстава изразили су велико задовољство реализацијом пројекта енергетске ефикасности и санацијом објеката чиме се постиже вишеструка корист. Уштеда енергије, рачуна за грејање, а како су се корисници изјаснили и естетска компонента није занемарљива.

У домаћинству Милутина Мићића замењена је столарија, а породица Миломира Станковића, уградила је котао на гас.


Scroll Skip to content