Kruševac centar

Радионица „Заступање интерса локалних самоуправа и регионалних власти на европском нивоу“

Радионица „Заступање интерса локалних самоуправа и регионалних власти на европском нивоу“

8. јула 2021.

У организацији Сталне конференције градова и општина данас је, у Сокобањи, одржана радионица „Заступање интерса локалних самоуправа и регионалних власти на европском нивоу“. На радионици је учествовала и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић.

У име града домаћина присутне је поздравио председник Општине Сокобања Миодраг Николић, у име Министарства држане управе и локалне самоуправе државни секретар Чедомир Ракић, а у име организатора генерални секртар СКГО Ђорђе Станичић.

Драган Вујчић, експерт за ЕУ интеграције и Александра Вукомановић, шеф Службе за ЕУ интеграције и међународну сарадњу СКГО су упознали присутне са основним постулатима ЕУ, као и могућностима учешћа локалних самоправа у јединственој светској заједници каква је Европска унија.

Процес приступања Србије ЕУ подразумева прилагођавања правном оквиру, стандардима и праксама у ЕУ, што има вишеструке ефекте и на локалне самоуправе. Поједини стратешки и правни акти релевантни за придруживање Србије ЕУ садрже принципе и елементе важне за локалне власти, док су 2/3 њихових послова под утицајем европских стандарда. Ово захтева познавање европских политика и законодавства, нове локалне акте и праксе, усклађивање нивоа услуга и поштовање и преношење кључних европских вредности грађанима.

Како су истакли предавачи, улога локалних и регионалних власти у ЕУ све више добија на значају. Имајући у виду да је 60% одлука које доносе локалне и регионалне власти под утицајем европског законодавства, те да око 70% јавних инвестиција на локалном и регионалном нивоу, јасно је да локалне и регионалне власти представљају важан део ЕУ и важан фактор имплементације кључних политика и суочавања са изазовима – од климатских промена, до превазилажења економских и социјалних разлика, до пријема миграција.  Све више питања се решава на локалном и регионалном нивоу, јер је најближи потребама грађана. Локалне и регионалне власти имају прву и главну улогу у процесу развоја и побољшања животном стандарда.  Осећај Европе и европског начина живота лежи управо у локалним и регионалним разликама, али и у њиховој сарадњи.

 

Учесници су имали већи број питања која су најважнија за јединице локалне самоуправе и овај процес, а у наредном периоду биће организоване радионице  по кластерима везаним за придруживање Србије Европској унији.


Scroll Skip to content