Kruševac centar

Публикација „Крушевачки спорт кроз историју“

Публикација „Крушевачки спорт кроз историју“

21. децембра 2021.

Спортски савез Крушевца, поводом великог јубилеја – 650 година од оснивања Града, објавио је публикацију „Крушевачки спорт кроз историју“, аутора Александра Николића, секретара ове спортске организације. Тим поводом, градоначелник Јасмина Палуровић примила је делегацију СС на челу са председником Бојаном Обрадовићем. Присуствовао је и помоћник за омладину и спорт Владимир Петровић. Покровитељ издања је Град Крушевац.

 

Публикација „ Крушевачки спорт кроз историју“ обухвата развој 37 спортова у периоду од 1897. године, од када постоје први писани трагови о организованом бављењу спортом у Крушевцу, па све до данашњих дана.

Још 1971. године, бивша СОФКА Крушевца и њен тадашњи секретар Десимир Здравковић Ћеса, објавили су издање  „25 година физичке културе и спорта у Крушевцу“, која је издата поводом прославе 6 векова Крушевца.

Настављајући традицију СОФКЕ, Спортски савез града Крушевца као друштвено одговорно удружење, 50 година након издавања поменуте публикације – како је рекао аутор Александар Николић, желео је да да свој допринос и остави печат будућим генерацијама о значају, развоју и напредовању крушевачког спорта, да заслужне појединце и спортске организације отргне од заборава и прикаже значај њиховог труда и залагања у грађењу и развоју крушевачког спорта, организација и институција.

„Кроз пројекте, Град Крушевац финансира спортске клубове, савезе и удружења и на тај начин покушавамо да дамо допринос њиховом раду и постизању добрих резултата. Такође, уз помоћ Министарства омладине и спорта, много се ради на изградњи спортске инфраструктуре, како би обезбедили што боље услове за бављење спортом, како професионалном, тако и рекреативном“, истакла је Градоначелница.

Прикупљање грађе трајало је око две године, а публикација је објављена и у електронском издању на сајту Спортског савеза града Крушевца.

Градоначелник Јасмина Палуровић захвалила се Спортском савезу  на донацији 20 примерака публикације и на „промоцији позитивних вредности које чине Крушевац препознатљивим као град спорта“.

По један примерак „Крушевачког спорта кроз историју“ добиће и све основне и средње школе.

Књигу можете погледати  и у on-line издању овде.


Scroll Skip to content