Крушевац Слободиште

Прослава 75 година Васпитно поправног дома у Крушевцу

Прослава 75 година Васпитно поправног дома у Крушевцу

10. јуна 2022.

У Васпитно – поправном дому у Крушевцу, данас је одржана свечаност којом је обележено 75 година постојања и рада. Међу бројним званицама, присуствовали су градоначелник Јасмина Палуровић, председник Скупштине Предраг Вукићевић, народни посланици, представници Министарства правде, заменик и помоћници градоначелника и други представници јавно – политичког и привредног живота Града.

У уводној речи, управник Милош Ристић је истакао:“Оно што сам затекао и на неки начин наследио и наставио јесте добра пракса и правац, односно отварање и приближавање наших штићеника локалној заједници. Од установе која је изазивала подозрење и страх, услед вишегодишњег пажљивог и узајамног односа, са Градом смо постали партнери и пријатељи у свим ситуацијама.“

Давне 1947.године, 11.јуна, у крушевачки ВП дом дошао је први штићеник – Павле Милошевић, упућен на издржавање казне због крађе очевог двогледа. Дуги низ година након тога у Дом су прихватана малолетна лица из целе тадашње Југославије. До данас, кроз Дом је прошло укупно 10049 малолетника, а последњи уписан у матичну књигу дошао је 3. јуна ове године.

У процесу ресоцијализације у ВП дому се данас користе најсавременије методе. Поред саветодавног рада, образовања и стручног оспособљавања, уведен је нови систем бодовања и нивоа, организоване спортске активности, информатичка обука, библиотека и читаоница, компјутерска играоница и разне секције.

Тренутно је у Установи збринуто преко 200 младих.

Током последњих годину дана, унапређена је и обновљена инфраструктура, сточарска и ратарска производња на сопственој економији, а настављено је и са узгајањем цвећа и цветних расада.

ВП дом у Крушевцу одабран је за пилот пројекат који се односи на пружање помоћи штићеницима након обуставе васпитне мере. Пројекат се односи на проналажење адекватног посла након њиховог отпуста.

Штићеници се одазивају и на позиве јавних установа и предузећа, а спроведено је и више акција ван установе. Такође, излазили су у сусрет и основним школама и вртићима.

Након упознавања са чињеницама битним за рад и развој Дома у протеклом периоду, публика је имала прилику да погледа и представу у извођењу Драмске секције.


Scroll Skip to content