Kruševac centar

Пројекат „Гледај да те виде“ – Безбедност у саобраћају

Пројекат „Гледај да те виде“ – Безбедност у саобраћају

13. маја 2024.

„Гледај да те виде, вози се бициклом“, назив је пројекта који реализује Агенција за безбедност саобраћаја заједно са Олимпијским комитетом Србије, ДДОР осигурањем и ЕКО Србија. У сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја Града Крушевца данас су реализовали акцију на Тргу косовских јунака. Крушевац је четврти град од укупно пет који су одабрани за реализацију овог пројекта. У име Града, присуствовали су градоначелник Иван Манојловић, председник Скупштине др Драгана Баришић и помоћник градоначелника за спорт и омладину Невена Плавшић.

Децу узраста 5.разреда основних школа и учеснике пројекта поздравио је најпре градоначелник Иван Манојловић. Он је рекао да бициклизам обједињује спорт, саобраћај, екологију и урбану мобилност и да овај пројекат на свеобухватан начин сагледава све аспекте ове спортске активности. Градоначелник се захвалио свим партнерима на пројекту и подсетио да је Крушевац добитник више престижних награда у области урбане мобилности и унапређења овог одрживог и еколошког вида превоза. Такође, бициклистима су у граду на располагању 6,3 км. бициклистичких стаза и трака, паркинзи и један од најмодернијих памп трека.

В.д. директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић нагласио је да је основни циљ пројекта промовисање бициклизма као спорта и урбане мобилности, као и  безбедност бициклиста, односно смањење њиховог страдања  у саобраћајним незгодама.

Да се овај пројекат реализује и у светлу предстојећих Олимпијских игара и подизања нивоа подршке нашим спортистима на предстојећем највећем светском спортском такмичењу, кроз сет едукативно – забавно – спортских активности намењених различитим циљним групама, објаснио је генерални секретар Олимпијског комитета Србије Ђорђе Вишацки. Учесницима се обратио и начелник Одељења саобраћајне полиције Полицијске управе Крушевац Милош Лазаревић стављајући акценат на безбедност најмлађих, који од 12 година као бициклисти стичу право да учествују у саобраћају. Партнер у пројекту је ДДОР осигурање у чије име се обратио менаџер пословнице у Крушевцу Видак Томић.

Данашње активности са ђацима на Тргу косовских јунака реализовале су се по целинама, односно полигонима – бициклизам је вештина, бициклизам је спорт, бициклизам је концентрација, креативна радионица, бициклизам је заштита природе.

Промотер активности и један од реализатора у оквиру пројекта је Иван Стевић, прослављени бициклиста и четвороструки учесник Олимпијских игара.


Scroll Skip to content