Kruševac Porta

Пријем за “Немањину дружину”

Пријем за “Немањину дружину”

10. маја 2022.

Поводом изузетног успеха који су освојиле ученице ОШ „Велизар Станковић Корчагин“ из Великог Шиљеговца на међународном квиз такмичењу „Немањићи“ , освојивши прво место, данас је градоначелник Јасмина Палуровић приредила пријем. Присуствовали су и помоћник градоначелника за друштвене делатности Јелена Тодоровић, директор школе Драган Игњатовић и наставници ментори.

„Немањину дружину” чине девојчице, ученице 7. и 8. разреда: Анастасија Ђокић, Каролина Јеж и Миона Анђелковић. Уз помоћ наставника ментора Јасмине Ђорђевић, вероучитеља и Бојана Панића, наставника историје, трећи пут заредом учествују, али и освајају вредне награде – електричне тротинете, лап топове, телевизоре, таблете…

Током пријема у кабинету, учесници су Градоначелницу упознали са пропозицијама, али и пренели утиске са самог такмичења.

Међународно квиз такмичење се одржава трећу годину заредом у организацији фондације „Мир Божији“ из Бањалуке, Српске православне цркве, Министарства спољних послова Републике Србије и представништва Срба из Републике Српске у Србији.

Крушевачке девојчице такмиче се од самог почетка организовања квиза 2019. године.  Наредне године освојиле су прво, а 2021. друго место.

Ове године учествовало је преко 200 екипа из Србије, региона, али и света. Завршно такмичење одржано је од 3. до 7. априла у Чачку,  а тема је била  “Знаменити Срби”.

Уз квиз који је изискивао мултидисциплинарна знања из области веронауке, историје, књижевности и уметности, организатори су припремили и богат програм, у оквиру кога је била предвиђена посета Тршићу, Троноши, манастирима Студеници, Сирогојну, Кадињачи, Чачку… Циљ квиза је повезати младе из дијаспоре, Републике Српске, Србије, ширење знања о српској култури, традицији, историји, књижевности…

Након завршеног такмичења, у храму Светог Саве у Београду, учесницима се обратио Његова Светост патријарх српски господин Порфирије.

Градоначелник Јасмина Палуровић на данашњем пријему је истакла да нема већег поноса него кад млади људи својим успесима представљају не само себе, већ и школу и град. „Млади су покретачка снага нашег друштва, а њихова енергија, амбиција и ентузијазам су кључ сваког успеха и просперитета локалне заједнице, али и друштва у целини“.

У знак захвалности за постигнут успех, ученице су добиле на поклон комплет књига.


Scroll Skip to content