Kruševac Porta

Пријем учесника међународног такмичења „ДАБАР“

Пријем учесника међународног такмичења „ДАБАР“

15. маја 2024.

Током ове недеље, у Врњачкој Бањи се одржава 20. јубиларна међународна радионица задатака „Дабар“ у области информационих технологија. За учеснике, преко 100 професора из 85 земаља света, јуче је градоначелник Иван Манојловић приредио пријем коме су присуствовале и председник Скупштине др Драгана Баришић и помоћник градоначелника за друштвене делатности Снежана Алексић.

„Дабар“ је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за ученике основних и средњих школа, са циљем повећања интересовања ученика за рачунарство и информатику. Нагласак је на програмирању и техничким знањима, али и општим темама и решавању конкретних проблема. Задатак професора је припрема задатака напредног нивоа који подстичу алгоритамски начин размишљања, логичко решавање проблема и правилну употребу ИТ.

У оквиру боравка у Србији, а с обзиром на чињеницу да је седиште удружења „Информационе технологије – Удружење професора Србије“ у крушевачкој основној школи „Драгомир Марковић“, учесници овог међународног престижног такмичења су посетили Крушевац.

Поздравио их је и пожелео им добродошлицу градоначелник Иван Манојловић. У свом обраћању, нагласио је да је Крушевац град који много улаже и препознаје значај образовања, као јединог пута напретка и просперитета. Такође младима, а посебно талентованима се посвећује посебна пажња, како би своје потенцијале могли максимално да развију.

Крушевац је и град познат по гостопримству, у шта су гости и сами имали прилику да се увере, јер је након пријема организован и обилазак музеја, центра града, Багдале са Парком минијатура, а уз стручну помоћ кустоса приближена им је и сва лепота Мозаик сале Градске управе.

Иначе, што се тиче учесника из Србије на такмичењу „Дабар“, до сада је око пола милиона ђака опробало и тестирало своје рачунарско знање са вршњацима из света.

Што се тиче историјата, први пут је организовано у Литванији 2004. године, а у Србији се одржава од 2013.године. Организовано је у више од 60 земаља широм света.


Scroll Skip to content