Крушевац Слободиште

Пријем у оквиру програма „Еразмус“

Пријем у оквиру програма „Еразмус“

28. новембра 2022.

Поводом посете гостију из Турске, који бораве у Крушевцу у оквиру Еразмус програма и сарадње са крушевачком Гимназијом, данас је у Мозаик сали приређен пријем. Примили су их заменик градоначелника Александар Јовановић и помоћник градоначелника за друштвене делатности Јелена Тодоровић. Осим директора и професора из Турске, пријему је присуствовала и директорка Гимназије Биљана Дачић.

 

 

Представнике Гимназије из града Конија у Турској поздравио је и пожелео им добродошлицу у Крушевац, заменик градоначелника Александар Јовановић.

Он је истакао значај сарадње у области просвете, посебно на међународном плану, која омогућава трансфер знања, искуства и методологије рада.

Град Крушевац подржава све пројекте којима се унапређује квалитет образовног нивоа младих, укључујући не само формалне начине, већ и шири обим стицања знања кроз друге и различите видове комуникације.

Заменик Јовановић је подсетио и на недавну посету студената из Турске који су из различитих делова државе, али и разнородних факултета, били у Крушевцу како би се ближе упознали са нашим васпитно – образовним системом. Такође, Град је у више наврата сарађивао и са турском агенцијом за међународну сарадњу ТИКА, реализујући више заједничких пројеката.

Упознајући представнике Града са Конијом, гости су нагласили  да је овај милионски град у јужној Анадолији, један од најчувенијих и најтрадиционалнијих градова. Познат је као верски центар турског Селџучког царства и место где је у 13.веку основан ред вртећих дервиша.

Након уводних речи о граду, просветари из Коније, усагласили су се о томе колико је битна размена знања и искустава, сматрајући то непроцењивим начином усавршавања и побољшавања образовања, уз упознавање мултикултуралних разлика и система.

Иначе, Еразмус је један од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у образовању, обукама младих и спорту. Буџет до 2027. године је 26 млрд. евра. Циљ Програма је да доприноси одрживом расту, бољим радним местима и социјалној кохезији, да подстиче иновације и премошћавање јаза у знању, вештинама и компетенцијама у Европи.


Scroll Skip to content