Kruševac Porta

Predstavljena nova ekološka rešenja u oblasti SMART CITY tehnologije

Predstavljena nova ekološka rešenja u oblasti SMART CITY tehnologije

2. aprila 2021.

U Gradskoj upravi je danas održana prezentacija kompanije „EasyPark“, globalnog lidera u oblasti smart city tehnologije. Njihova mreža pokriva 23 zemlje, 2000 gradova, 40 000 lokacija i 40 miliona korisnika na tri kontinenta – Evropa, Amerika i Australija. Danas su gradonačelnici Jasmini Palurović, zameniku gradonačelnika Aleksandru Jovanoviću i pomoćniku gradonačelnika za ekologiju Ivanu Parezanoviću, kao i predstavnicima JP „Poslovni centar” i JP Direkcija za urbanizam i izgradnju predstavili ekološka rešenja za easypark, easycharge i scancar. Primenom ovih rešenja optimizuje se korišćenje uličnog prostora u gradovima, smanjuju problemi prilikom traženja mesta za parking, zagušenje saobraćaja i emisija gasova.

 

Easypark je rešenje kojim se pomoću parking ekspertize optimizuje iskorišćenje prostora, skraćuje vreme traženja parking mesta i zagušenje saobraćaja uzrokovano time. Ujedno se smanjuje emisija gasova i rasterećuje administracija.

Easycharge predstavlja instalaciju tzv. pametnih punjača za električna vozila, a scancar sistem za snimanje parkiranja, odnosno parking kontrolu uz uštedu resursa i očuvanje životne sredine. Preporuka je i korišćenje električnog vozila u te svrhe.

Benefiti za građane koji bi bili ostvareni primenom ovoh rešenja su: ušteda vremena i novca, bezbednost, sve informacije na jednom mestu, jednostavna komunikacija, povezanost sa servisima parkinga i elektro mobilnosti, sigurnost i privatnost, poboljšanje transporta, komunikacija putem aplikacije, digitalno plaćanje usluga…

Za jedinice lokalne samouprave: lakša naplata usluga, pametnije održavanje infrastrukture,smanjenje saobraćajnih nezgoda, povećanje budžeta, privlačenje investitora, lakše donošenje odluka, povećanje svesti o održivosti i brizi za okolinu.

Smanjenjem zagađenja, bržim i efikasnijim odvijanjem saobraćaja i instalacijom punjača za električna vozila s obzirom na tranzitnu destinaciju do Kopaonika, poboljšao bi se i turistički aspekt grada.

Svi ponuđeni predlozi biće detaljno razmotreni. Jedan od koncepta razvoja Kruševca je svakako čist, ekološki i zeleni grad, uređene infrastrukture, a korišćenje moderne i inovativne tehnologije je jedini put do tog cilja.


Scroll Skip to content