Kruševac centar

Представљена нова еколошка решења у области SMART CITY технологије

Представљена нова еколошка решења у области SMART CITY технологије

2. априла 2021.

У Градској управи је данас одржана презентација компаније „EasyPark“, глобалног лидера у области smart city технологије. Њихова мрежа покрива 23 земље, 2000 градова, 40 000 локација и 40 милиона корисника на три континента – Европа, Америка и Аустралија. Данас су градоначелници Јасмини Палуровић, заменику градоначелника Александру Јовановићу и помоћнику градоначелника за екологију Ивану Парезановићу, као и представницима ЈП „Пословни центар“ и ЈП Дирекција за урбанизам и изградњу представили еколошка решења за easypark, easycharge и scancar. Применом ових решења оптимизује се коришћење уличног простора у градовима, смањују проблеми приликом тражења места за паркинг, загушење саобраћаја и емисија гасова.

 

Еasypark је решење којим се помоћу паркинг експертизе оптимизује искоришћење простора, скраћује време тражења паркинг места и загушење саобраћаја узроковано тиме. Уједно се смањује емисија гасова и растерећује администрација.

Еasycharge представља инсталацију тзв. паметних пуњача за електрична возила, а scancar систем за снимање паркирања, односно паркинг контролу уз уштеду ресурса и очување животне средине. Препорука је и коришћење електричног возила у те сврхе.

Бенефити за грађане који би били остварени применом овох решења су: уштеда времена и новца, безбедност, све информације на једном месту, једноставна комуникација, повезаност са сервисима паркинга и електро мобилности, сигурност и приватност, побољшање транспорта, комуникација путем апликације, дигитално плаћање услуга…

За јединице локалне самоуправе: лакша наплата услуга, паметније одржавање инфраструктуре,смањење саобраћајних незгода, повећање буџета, привлачење инвеститора, лакше доношење одлука, повећање свести о одрживости и бризи за околину.

Смањењем загађења, бржим и ефикаснијим одвијањем саобраћаја и инсталацијом пуњача за електрична возила с обзиром на транзитну дестинацију до Копаоника, побољшао би се и туристички аспект града.

Сви понуђени предлози биће детаљно размотрени. Један од концепта развоја Крушевца је свакако чист, еколошки и зелени град, уређене инфраструктуре, а коришћење модерне и иновативне технологије је једини пут до тог циља.


Scroll Skip to content