Kruševac Porta

Представљен јединствени Еколошки информациони систем

Представљен јединствени Еколошки информациони систем

21. фебруара 2022.

Данас је у Палати Србије у Београду, у организацији Министарства заштите животне средине одржан састанак са представницима преко 30 локалних самоуправа, а са циљем  упознавања рада јединственог Еколошког информационог система, путем којег ће грађани моћи да пријаве еколошке проблеме.

Састанком је председавала министар Ирена Вујовић, а град Крушевац су представљали градоначелник Јасмина Палуровић и заменик начелника Градске управе Весна Анђелић.

Према речима министра Ирене Вујовић, овај систем већ 15-так дана ради и први резултати рада су оправдавајући. „За ово време од кад је у раду апликација има преко 1700 пријава од наших суграђана који пријављују еколошке проблеме са којима се сусрећу у својој локалној заједници. Систем је  веома значајан, јер омогућава да се, заједно са грађанима, ефикасније приступи мапирању и решавању еколошких проблема у Србији, што ће помоћи и у креирању стратегија за решавање еколошких проблема и у пројектовању буџетских средстава за те намене. Такође,  систем предвиђа и праћење локација очишћених дивљих депонија на којима су постављене камере“, рекла је госпођа Вујовић.

Државни секрeтар Јелена Танасковић апеловала је на представнике локалних самоуправа да сваку пријаву, коју им проследи Министарство, морају да сагледају, да инспектори изађу на терен и да се спреми одговор. „Само тако, грађани могу видети да се ради на основу пријава, да постоји воља и жеља свих да се еколошка свест грађана дигне на виши ниво“.

Представници градова и општина данас су износили  на својим територијама и конкретне проблеме. Исто тако, један од закључака је да се мора променити и казнена политика према починиоцима и свима онима који праве депоније, јер је и то један од начина сређивања ове проблематике.

Грађани ће моћи да шаљу пријаве путем мобилне и веб апликације „gReact” (Green Reaction), која може бесплатно да се преузме на Google Play и APP Storе, а омогућено је и слање СМС или ММС порука на 066-5555-001, као и телефонски позиви Контакт центру на број 0800-003-003, радним данима од 7:30 до 15:30 часова.


Scroll Skip to content