Kruševac Porta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao radove na Moravskom koridoru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao radove na Moravskom koridoru

29. marta 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao radove na mostu preko Južne Morave kod Stalaća, koji će biti dug 248 metara, u okviru  izgradnje deonice auto puta od Pojata do Kruševca, u okviru budućeg Moravskog koridora koji će spojiti auto put Beograd – Niš sa auto putem „Miloš Veliki“.

Prisustvovali su i Ambasadori SAD i Velike Britanije Entoni Godfri i Šan Meklaud, ministar za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, direktor JP „Putevi Srbije”, Zoran Drobnjak, direktor BIE Bratislav Gašić, gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednici opština koji su uključeni u izgradnju koridora. Predsednik Vučić je sa izvođačima radova, američko – turskim konzorcijumom “Behtel Enka” razgovarao o dinamici radova i rešavanju problema na gradilištu. Na mostu preko Južne Morave kod Stalaća trenutno se rade stubovi i glavne grede na obalama sa obe strane, a kasnije će se krenuti i sa stubovima u koritu reke. Na prvoj deonici od Pojata do Kruševca paralelno se grade četiri mosta.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić je izjavio da je ovaj projekat jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata Republike Srbije. Prevaziđena su kašnjenja tokom prethodnog perioda i radovi su intenzivirani. Odvijaju se u skladu sa nalozima za ubrzanje.

Ambasadori SAD i Velike Britanije Entoni Godfri i Šan Meklaud izrazili su zadovoljstvo napretkom radova  i ocenili da će zahvaljujući ovoj investiciji privreda Srbije biti još jača. „Investiranje u auto puteve podstiče i ekonomiju i izgradnjom ovog, Srbija će postati još jači faktor na Balkanu, povezaće više od pola miliona ljudi i pogurati rast preko 20.000 malih i srednjih preduzeća“ rekao je Godfri. Takođe je dodao da je ponosan na saradnju sa Vladom Srbije i zahvalio državnom vrhu  što je obezbedio i vakcine za sve radnike kompanije Behtel.

Ambasadorka Meklaud je rekla da je izgradnja auto puta značajno napredovala i da Velika Britanija podržava razvoj infrastrukture u Srbiji. „Izuzetno je važno da ovakvi projekti budu građeni sa visokim standardima uključujući i ekološke“.

Takođe je navela da  Velika Britanija i Srbija zajednički rade na jačanju trgovinskih i ekonomskih veza i produbljivanju svih ostalih vidova saradnje.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je mnogostruki značaj auto puta kao najmodernijeg u Srbiji. Osim što će biti izgrađen po najvišim standardima, podstaknuće dolazak novih investitora, ubrzaće razvoj postojećih kompanija i u krajnjoj liniji podići standard stanovništva.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju je podvukao da su očekivanja da do kraja marta 2024. bude završen ceo Moravski koridor. Put će biti dugačak 112 km., pa će se od Čačka do Niša putovati najviše 90 minuta, a od Kraljeva do Niša za 75 minuta.

„ Verujem da ćemo do kraja godine odnosno do januara 2022., imati gotov auto put od Pojata do Kruševca (Makrešana). Samo za regulisanje vodotokova iz budžeta ćemo platiti 200 miliona evra, a u dosadašnje radove do sada je investirano oko 210 miliona evra. Eksproprijacija zemljišta je završena 80%, a ostatak je u nadležnosti opština Trstenik i Vrnjačka Banja“.

Predsednik je podsetio da će to ujedno biti i prvi digitalni auto put, jer će duž trase biti postavljeni optički kablovi i digitalna oprema koji će omogućiti besplatan bežični internet i namoderniji sistem upravljanja saobraćajem.

Projektovan je za brzinu od 130 km. na sat, imaće 11 petlji, 71 most, 23 nadvožnjaka, 5 podvožnjaka  i 31 propust.

Povezivaće 3 okruga – Rasinski, Raški i Moravički, sa Koridorima 10 i 11, kao i sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka – Kruševac, Kraljevo, Trstenik i Vrnjačku Banju.


Scroll Skip to content