Kruševac centar

Председник Србије Александар Вучић обишао радове на Моравском коридору

Председник Србије Александар Вучић обишао радове на Моравском коридору

29. марта 2021.

Председник Србије Александар Вучић данас је обишао радове на мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа, који ће бити дуг 248 метара, у оквиру  изградње деонице ауто пута од Појата до Крушевца, у оквиру будућег Моравског коридора који ће спојити ауто пут Београд – Ниш са ауто путем „Милош Велики“.

Присуствовали су и Амбасадори САД и Велике Британије Ентони Годфри и Шан Меклауд, министар за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић, директор ЈП „Путеви Србије“, Зоран Дробњак, директор БИЕ Братислав Гашић, градоначелник Јасмина Палуровић и председници општина који су укључени у изградњу коридора. Председник Вучић је са извођачима радова, америчко – турским конзорцијумом „Бехтел Енка“ разговарао о динамици радова и решавању проблема на градилишту. На мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа тренутно се раде стубови и главне греде на обалама са обе стране, а касније ће се кренути и са стубовима у кориту реке. На првој деоници од Појата до Крушевца паралелно се граде четири моста.

Директор Коридора Србије Александар Антић је изјавио да је овај пројекат један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката Републике Србије. Превазиђена су кашњења током претходног периода и радови су интензивирани. Одвијају се у складу са налозима за убрзање.

Амбасадори САД и Велике Британије Ентони Годфри и Шан Меклауд изразили су задовољство напретком радова  и оценили да ће захваљујући овој инвестицији привреда Србије бити још јача. „Инвестирање у ауто путеве подстиче и економију и изградњом овог, Србија ће постати још јачи фактор на Балкану, повезаће више од пола милиона људи и погурати раст преко 20.000 малих и средњих предузећа“ рекао је Годфри. Такође је додао да је поносан на сарадњу са Владом Србије и захвалио државном врху  што је обезбедио и вакцине за све раднике компаније Бехтел.

Амбасадорка Меклауд је рекла да је изградња ауто пута значајно напредовала и да Велика Британија подржава развој инфраструктуре у Србији. „Изузетно је важно да овакви пројекти буду грађени са високим стандардима укључујући и еколошке“.

Такође је навела да  Велика Британија и Србија заједнички раде на јачању трговинских и економских веза и продубљивању свих осталих видова сарадње.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је многоструки значај ауто пута као најмодернијег у Србији. Осим што ће бити изграђен по највишим стандардима, подстакнуће долазак нових инвеститора, убрзаће развој постојећих компанија и у крајњој линији подићи стандард становништва.

Председник Републике Србије Александар Вучић у свом обраћању је подвукао да су очекивања да до краја марта 2024. буде завршен цео Моравски коридор. Пут ће бити дугачак 112 км., па ће се од Чачка до Ниша путовати највише 90 минута, а од Краљева до Ниша за 75 минута.

„ Верујем да ћемо до краја године односно до јануара 2022., имати готов ауто пут од Појата до Крушевца (Макрешана). Само за регулисање водотокова из буџета ћемо платити 200 милиона евра, а у досадашње радове до сада је инвестирано око 210 милиона евра. Експропријација земљишта је завршена 80%, а остатак је у надлежности општина Трстеник и Врњачка Бања“.

Председник је подсетио да ће то уједно бити и први дигитални ауто пут, јер ће дуж трасе бити постављени оптички каблови и дигитална опрема који ће омогућити бесплатан бежични интернет и намодернији систем управљања саобраћајем.

Пројектован је за брзину од 130 км. на сат, имаће 11 петљи, 71 мост, 23 надвожњака, 5 подвожњака  и 31 пропуст.

Повезиваће 3 округа – Расински, Рашки и Моравички, са Коридорима 10 и 11, као и све веће градове централне Србије између Појата и Чачка – Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.


Scroll Skip to content