Крушевац Слободиште

Председник Републике Србије Александар Вучић у Крушевцу

Председник Републике Србије Александар Вучић у Крушевцу

28. јуна 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је данас у Крушевцу, где је положио венац на Споменик косовским јунацима и одао пошту свим српским ратницима страдалим у ослободилачким ратовима. Обраћајући се окупљеним грађанима, председник је поручио да се Србија уздигла из пораза и да је данас слободна и слободарска земља у којој не одлучује нико други до њених грађана.

Председник Вучић је учествовао на седници Владе Републике Србије одржаној данас у Крушевцу, поводом 650 година од оснивања тог града, на којој се разговарало о даљем напретку Србије, начинима да се оснаже државне фабрике и да се помогне најудаљенијим местима и општинама,  додатно запосле људи и обезбеди им се бољи живот.

„Данас је Видовдан, кажу дан на који се све види, дан у ком препознате ко је вера, а ко невера, дан који представља симбол величине нашег народа, дан који је у нашим поразима показивао колико смо велики иако бројчано мали. Данас сам посебно срећан што се налазим у Крушевцу, на 650 година од оснивања града, и што могу да кажем да Србију и тада када су мислили да су је покорили – нису јер је српски дух непоколебљив, непокоран и никад није устукнуо“, рекао је председник Вучић и истакао да Србија Видовдан слави као победник јер постоји  много тога чиме можемо да се поносимо, много тога што смо урадили и треба да наставимо да радимо још храбрије. Он је нагласио да основне вредности српске државе морају да буду да води рачуна и да брине о сваком грађанину, без обзира на верску и националну припадност, наша независност, слобода, као највиша вредност, и мир.

 

 

„Оно што је данас за нас најважније то је да Србија коју су хтели да убију и затру на Видовдан 1389. године не само није умрла, она данас није само небеско царско погинулих јунака, Србија је, за разлику од многих других земаља, слободна и слободарска земља. У Србији не одлучује нико други до њених грађана. У Србији се не пита нико други до њених грађана. Ретке су земље које могу том чињеницом да се похвале“, нагласио је председник Вучић и истакао да не само да данас више нисмо губитници, већ смо показали да пораз и предаја за нас нису опције. Он је рекао да смо променили начин размишљања и кренули да своју државу стварамо не као сан и утопију, већ као реалан живот.

„Србија може да се поноси и радује животу. Без слободе, самосталности и независности нема ни мира, ни остварења наших интереса, нити има развоја наше земље. Поносан сам на чињеницу што Србија данас води рационалну, озбиљну и одговорну националну политику. Честитам Видовдан свим нашим грађанима, свим Србима, ма где да живе, а посебно народу на Kосову и Метохији“, поручио је председник Вучић и додао да су нас косовски јунаци научили части и јунаштву и оставили завет да не бежимо ни пред једном препреком.

„Од њих смо наследили особину да се не предајемо никада. Њихов страшан крај био је за нас почетак и свако ко размишља о Србији мора то да зна – да смо настали у муци, рођени у крви, а наше тврдоглаво инсистирање на независности није хир, већ историја виче из нас. Они нас опомињу да се не бусамо у прса, већ да урадимо све да настану генерације које ће само за мир и знати и неће гинути. То нам је најсветија обавеза. Тај дуг морамо да испунимо, да створимо генерације мира и живота, раста и рада и државу која ће својом снагом бити гарант њихове слободе. Морамо да дамо све од себе да ставимо тачку на смрт. То је највећи споменик и Лазару и Милошу и свим косовским јунацима. Слобода је света али је свет и мир, а највише вреде заједно“, закључио је председник Вучић.

 

 

Председник Вучић обишао је реконструсану зграду Дијагностичког центра која је први пут сређена након 1980. године, када је и почела са радом у кругу Опште болнице Крушевац. Он је рекао да је задовољан како Центар сада изгледа, истичући да су важни и најсавременији уређаји, као и капацитети у Kрушевцу.


Scroll Skip to content