Крушевац Слободиште

Председник Александар Вучић открио споменик хероју Вељку Раденовићу

Председник Александар Вучић открио споменик хероју Вељку Раденовићу

24. марта 2022.

На данашњи дан, пре 23 године почело је НАТО бомбардовање, а сећање на страдале у тој агресији обележено је полагањем венаца и пригодним манифестацијама широм Србије. Председник Републике Србије Александар Вучић данас је у Крушевцу, уз присуство највишег државног руководства, открио споменик потпуковнику полиције Вељку Раденовићу, учеснику рата. После церемоније и обраћања, Председник је положио венац на Споменик погинулим борцима 125. моторизоване бригаде у касарни „Расина“ у Паруновцу.

Споменик потпуковнику Вељку Раденовићу, предводнику Посебних јединица српске полиције из Призрена открили су  председник Републике Александар Вучић, (на чију је иницијативу споменик и подигнут) и син погинулог хероја Вукашин Раденовић. Захваљујући средствима пријатеља града, академски вајар Тома Коматина  је израдио споменик српском јунаку и вођи ослободилачке битке за Ораховац  1998.године. Његово херојство опевано је у песми аутора Гаврила Кујунџића, коју је извела Павлина Радовановић из Ораховца.

Споменик славном „ђенералу“, како су га често звали саборци и поштоваоци, подигнут је на Багдали, близу породичне куће хероја одбране Косова и Метохије. Након церемоније откривања Споменика, бројним присутним грађанима Крушевца обратио се председник Републике Србије Александар Вучић.

„И као народ и као држава, наша обавеза је да негујемо сећања на велике људе. Покојни ђенерал Вељко је градио и бранио и то тамо где је било најтеже. Судбина је хтела да споменик буде на стотину метара од дома његове продице. Они ће га гледати, и ово је доказ да се у Србији нешто променило. Србија је почела да памти, да се сећа, Србија никада неће заборављати“.

Како је истакао, у питању је великан, најзаслужнији за спашавање стотине цивила.

„Његова акција у Ораховцу, била је маестрална. То је било питање срца, мудрости, памети и одговорног приступа . Данас се исправља историјска неправда, према ђенералу, Србији и народу. Ми данас, као земља се налазимо у једној од најтежих историјских ситуација, не знамо шта доноси ноћ, дан… Ми свакако знамо да наша политика мора да буде политика мира, стабилности и чувања онога што је наше. Нисмо тражили ништа осим да будемо своји на своме. Имаћемо храбрости да сачувамо наше, да живимо нормално, пристојно… Да отворимо ауто-пут до Крушевца, да дочекамо нове фабрике, не само овде, већ и у округу. Деца која живе у Расинском округу, имају на кога да се угледају и од кога уче“.

Председник је још једном додао да Србија мора да остане мудра, паметна и да не треба да се стиди да каже да ће бити још јача. Не да би, како је додао, нападала, већ да се брани, и чува све што има.

„Нека живи ђенерал Раденовић, нека живи Крушевац, живела Србија!“ – закључио је председник Вучић.

Иначе, припадник МУП-а потпуковник Вељко Раденовић постхумно је одликован ове године поводом Дана државности.

 

Данашњи програм је завршен музичком нумером „Ђенерале Вељко“ у извођењу оркестра и музичког продуцента Александра Софронијевића. Рецитал је извела глумица Ивана Жигон.

Након церемоније на Багдали, председник Вучић је положио венац на Споменик погинулим борцима 125.моторизоване бригаде у касарни „Расина“ у Паруновцу.


Scroll Skip to content