Крушевац Слободиште

Потписивање Повеље солидарности

Потписивање Повеље солидарности

5. марта 2021.

Градоначелнице и председнице општина у Србији потписале су данас у БеоградуПовељу женске солидарности којом су се обавезале да ће, без обзира на своју партијску припадност, сарађивати и заједнички деловати у циљу достизања пуне родне равноправности у Србији 21. века. Скупу је присуствовала и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић.

Потписивање ове повеље је први корак у оснивању Мреже градоначелница и председница општина у Србији, која је покренута на иницијативу министарке државне управе и локалне самоуправе, Марије Обрадовић, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији.

„Потписивање Повеље женске солидарности је мали симбол добре воље међу 22 градоначелнице и председнице општина у Србији. У Србији смо достигли квантитет када је у питању родна равноправност и то јесте за понос, али овом мрежом жена желимо да квалитет њиховог рада, који није упитан, учинимо видљивијим“, поручила је министарка Марија Обрадовић.

Обрадовић је додала да је ово нови тренутак у историји, јер никада у Србији нисмо имали 22 градоначелнице и председнице општина. Она је навела да је Министарство данас, уз подршку УНДП-а, окупило ове даме које воде градове и општине са циљем да се упознају, али и да схвате да имају сестринску подршку и позвала их на повезивање и размену искустава.

„На вама је да развијате контакте, да разумете да имате сестру на 21 месту која може да помогне, као и 15 сестара које су први пут на оваквој функцији, као и да је МДУЛС ваша родитељска кућа, чија су врата отворена и где можемо да вам помогнемо и да вас подржимо“, поручила је Обрадовић. „УНДП је посвећен достизању родне равноправности, а један од начина да се тај циљ оствари је већи број жена на руководећим позицијама, као и њихово оснаживање и умрежавање.

У партнерству са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, УНДП ће помоћи рад Мреже градоначелница и председница општина, кроз надградњу њихових знања и вештина и подршку комуникацији међу чланицама. Потписивањем Повеље женске солидарности, жене на челу локалних самоуправа у Србији потврдиле су спремност да делују солидарно, одлучно и храбро, и да својим примером подстакну друге жене у јавном и политичком животу на удруживање и буду узор будућим генерацијама жена. Верујемо да ће им заједничко деловање, узајамна подршка и размена идеја и добрих пракси помоћи да успешно воде своје градове и општине ка одрживом друштвено-економском развоју, побољшању квалитета живота грађана и грађанки и унапређењу родне равноправности у локалним заједницама“, поручила је Франсин Пикап, стална представница УНДП-а у Србији.

Циљ данашњег окупљања био је међусобно повезивање и размена искустава жена које су изабране на функције градоначелница и председница општина, којих је у Србији 22, како би се одредили даљи кораци у њиховој међусобној сарадњи, и прецизирао вид подршке који им је најпотребнији да би превазишле изазове у својим локалним срединама.

Градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић у изјави за медије подржала је ову иницијативу и истакла да на почетку њене функционерске каријере није било пуно жена на челу локалних самоуправа, да је напредак евидентан и да жели да у наредном периоду овај број буде још већи.

Као пример добре праксе на скупу је посебно истакнут Расински управни округ где се од 6 локалних самоуправа на челу истих налази 5 жена.

Скупу су присуствовале и председнице општина Брус – Валентина Милосављевић, Ћићевац – др Мирјана Кркић, Варварин – др Виолета Лутовац Ђурђевић и Трстеник – Милена Турк.


Scroll Skip to content