Kruševac Porta

Potpisani ugovori za povećanje energetske efikasnosti

Potpisani ugovori za povećanje energetske efikasnosti

11. marta 2022.

 Danas je u Aranđelovcu, gradonačelnnik Kruševca Jasmina Palurović potpisala Ugovor za povećanje energetske efikasnosti sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Grad Kruševac je opredelio 7 miliona dinara, a isto toliko dobija se i od Minstarstva. Svečanom potpisivanju pored gradonačelnika Jasmine Palurović, prisustvovali su i načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić i pomoćnik gradonačelnika za ekologiju Ivan Parezanović.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Aranđelovcu, gde su dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti, da će ukupno biti uložene četiri milijarde dinara za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, od čega će Ministarstvo zajedno sa gradovima i opštinama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencije građanima koji se prijave za učešće u programu.

„Danas smo potpisali ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da projekat jeste velik i složen, ali da je uspešan jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi i građani.

„Počeli smo prošle godine i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti ideju države i potrebe građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države. Država je obezbedila sve što je potrebno jer razmišljamo strateški, ne samo za danas, već i za naredne decenije“, poručila je ona.

Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog okruga, rekla je da sprovođenjem projekta unapređenja energetske efikasnosti država pokazuje i snagu i brigu o građanima.

„Trenutak koji smo dočekali, mnogi nisu verovali, ali je očigledno da je Ministarstvo zajedno sa opštinama i gradovima uspelo da sprovede prvi projekat i da ga nastavi, i to u trenutku kada je energija najskuplja reč na svetu. Država na ovaj način pokazuje snagu da može da se bavi ovakvim energetskim projektima. Grad Kragujevac je primer dobre prakse, a za ovaj javni poziv prijavile su se sve lokalne samouprave u Šumadijskom okrugu“, rekla je ona.

„Iskoristio bih priliku da zahvalim Vladi i Ministarstvu na tome što drugu godinu imamo priliku da učestvujemo u projektu. Ove godine smo petostruko povećali iznos, jer je prošlogodišnji pilot-projekat pokazao da je zainteresovanost građana velika i odjek kod sugrađana je bio veliki“, izjavio je Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

„Grad Kruševac je prošle godine uspešno realizovao projekat, pripremili smo se i za ovu godinu da olakšamo sugrađanima, uštedimo energiju i novac i sačuvamo životnu sredinu. Ovo je mogućnost da direktno radimo za dobrobit naših građana“, rekla je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca u obraćanju prisutnima. .

„Od sjajne ideje potpredsednice Vlade do sada prošlo je nešto više od godinu dana i ovo je pokazatelj da je projekat odličan. Ušli smo u ovu godinu sa 45 miliona dinara iz budžeta grada, građani su veoma zainteresovani i drago mi je da možemo da učinimo nešto dobro i za građane i za grad i za državu, jer očekujemo da učestvuje oko hiljadu domaćinstava“, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

 


Scroll Skip to content