Крушевац Слободиште

Потписани уговори за повећање енергетске ефикасности

Потписани уговори за повећање енергетске ефикасности

11. марта 2022.

 Данас је у Аранђеловцу, градоначелнник Крушевца Јасмина Палуровић потписала Уговор за повећање енергетске ефикасности са Министарством рударства и енергетике. Град Крушевац је определио 7 милиона динара, а исто толико добија се и од Минстарства. Свечаном потписивању поред градоначелника Јасмине Палуровић, присуствовали су и начелник Расинског управног округа Иван Анђелић и помоћник градоначелника за екологију Иван Парезановић.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Аранђеловцу, где су додељени уговори представницима 151 локалне самоуправе у оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности, да ће укупно бити уложене четири милијарде динара за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, од чега ће Министарство заједно са градовима и општинама издвојити две милијарде динара за субвенције грађанима који се пријаве за учешће у програму.

„Данас смо потписали уговоре са 151 општином и градом за унапређење енергетске ефикасности. Заједно смо, Министарство и локалне самоуправе, обезбедили две милијарде динара, односно заједно са грађанима четири милијарде динара, што ће омогућити да учествује 20.000 домаћинстава. Ово је велики пројекат и за локалне самоуправе и за државу и директна корист за грађане, јер ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије, да рачуни буду нижи за 25 до 30 одсто. Реализацијом овог пројекат уштедеће се топлотна енергија која је једнака производњи градске топлане у Нишу. То је и огромна уштеда у еколошким трошковима и уједно значи здравију животну средину“, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да пројекат јесте велик и сложен, али да је успешан јер га спроводе заједно Влада, општине и градови и грађани.

„Почели смо прошле године и питали смо се да ли ће све локалне самоуправе разумети идеју државе и потребе грађана и сви су показали да знају колико је пројекат важан за сваку кућу, сваки стан, за свако домаћинство. Ово није последњи јавни позив, биће их током ове године још. Обезбедили смо у буџету Министарства само за ову намену 250 милиона евра, јер је унапређење енергетске ефикасности као да градимо нову електрану. Енергетска ефикасност је један од стубова енергетске безбедности, која је питање опстанка и развоја друштва и државе. Држава је обезбедила све што је потребно јер размишљамо стратешки, не само за данас, већ и за наредне деценије“, поручила је она.

Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског округа, рекла је да спровођењем пројекта унапређења енергетске ефикасности држава показује и снагу и бригу о грађанима.

„Тренутак који смо дочекали, многи нису веровали, али је очигледно да је Министарство заједно са општинама и градовима успело да спроведе први пројекат и да га настави, и то у тренутку када је енергија најскупља реч на свету. Држава на овај начин показује снагу да може да се бави оваквим енергетским пројектима. Град Крагујевац је пример добре праксе, а за овај јавни позив пријавиле су се све локалне самоуправе у Шумадијском округу“, рекла је она.

„Искористио бих прилику да захвалим Влади и Министарству на томе што другу годину имамо прилику да учествујемо у пројекту. Ове године смо петоструко повећали износ, јер је прошлогодишњи пилот-пројекат показао да је заинтересованост грађана велика и одјек код суграђана је био велики“, изјавио је Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора.

„Град Крушевац је прошле године успешно реализовао пројекат, припремили смо се и за ову годину да олакшамо суграђанима, уштедимо енергију и новац и сачувамо животну средину. Ово је могућност да директно радимо за добробит наших грађана“, рекла је Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца у обраћању присутнима. .

„Од сјајне идеје потпредседнице Владе до сада прошло је нешто више од годину дана и ово је показатељ да је пројекат одличан. Ушли смо у ову годину са 45 милиона динара из буџета града, грађани су веома заинтересовани и драго ми је да можемо да учинимо нешто добро и за грађане и за град и за државу, јер очекујемо да учествује око хиљаду домаћинстава“, рекао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

 


Scroll Skip to content